Oorlogsmusea in Nederland - Holland.com
Liberation Route

Oorlogsmusea in Nederland

De Tweede Wereldoorlog was een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Het is dan ook niet gek dat u in Nederland veel oorlogsmusea vindt. Wij hebben daarom de mooiste oorlogsmusea van Nederland voor u op een rijtje gezet. Ontdek het verhaal achter Operatie Market Garden, wat er allemaal speelde tijdens de Slag om de Schelde en hoe het er aan toe ging in een concentratiekampen. Volg de voetsporen van de bevrijders en krijg een goed beeld van de bezetting én de bevrijding.

  • Voel de geschiedenis in de beste oorlogsmusea van Nederland.
  • Ontdek alles over de Tweede Wereldoorlog.
  • Herdenk de oorlog en vier de vrijheid.

Airborne Museum 'Hartenstein' - Oosterbeek

Airborne Museum ‘Hartenstein’  in Oosterbeek is hét museum over de Slag om Arnhem in september 1944. In het voormalige hoofdkwartier van de Britten komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen als die van de burgers die doodsangsten uitstonden. In de met prijzen bekroonde Airborne Experience (900 m2) waant u zich midden in de strijd en ervaart u op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem.

Informatiecentrum Airborne at the Bridge - Arnhem

Aan de voet van de historische John Frostbrug, ook bekend als de ‘brug te ver’, bevindt zich het nieuwe informatiecentrum 'Airborne at the Bridge’. Het vertelt de persoonlijke verhalen van een Britse luitenant, een Duitse Hauptsturmführer en een Nederlandse kapitein die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

Informatiecentrum De Polen van Driel – Driel

Het Informatiecentrum De Polen van Driel in Driel belicht de strijd van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade tijdens Operatie Market Garden. U komt hier meer te weten over het ontstaan van de brigade en de oneervolle behandeling na het mislukken van de operatie.

Het Vrijheidsmuseum – Groesbeek

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek vertelt het complete verhaal van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. In het museum ervaart u de oorlog, de bezettingstijd en de bevrijding van Nederland en Europa. Het Vrijheidsmuseum toont jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Eyewitness Museum – Beek (Zuid-Limburg)

De naam zegt het al: in dit museum staat u oog in oog met de Tweede Wereldoorlog. Het fictieve personage August Segel, een Duitse parachutist, neemt u mee langs de belangrijkste Europese fronten. Maar liefst 150 levensechte poppen in originele kostuums beelden hier verschillende scènes uit. Bijzonder: alle materialen zijn origineel. Ook ziet u hier topstukken die zelden aan het publiek worden getoond.

Bevrijdingsmuseum Zeeland - Nieuwdorp

In het Bevrijdingsmuseum Zeeland komt u meer te weten over de vaak vergeten Slag om de Schelde. U volgt hier het verhaal van de jonge Kees Sinke die in 1939 werd opgeroepen tijdens de mobilisatie. Naast het museum verschijnt het Bevrijdingspark Zeeland. Op 3 hectare krijgt u een indruk van het Zeeuwse landschap tijdens de oorlogsjaren. Uniek is de noodkerk uit Ellewoutsdijk die hier herbouwd is. Dit gebouw deed na de oorlog dienst als kerk, nadat de oude kerk in het dorp verwoest werd.

Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis - Westkapelle

Achter de dijk bij Westkapelle staat Het Polderhuis met bijzondere tentoonstellingen over de geschiedenis van Walcheren. De oorlog en de verwoestingen die daarmee gepaard gingen krijgen bijzondere aandacht. Bezoek ook de uitkijktoren die vanaf het museum toegankelijk is. U heeft hier een prachtig uitzicht over het Zeeuwse landschap en de zee.

Watersnoodmuseum - Ouwerkerk

In 1953 werd Zeeland getroffen door een watersnoodramp. De gaten in de dijken werden gedicht met betonnen caissons die in 1944 waren gebruikt bij de invasie van Europa. Nu worden ze gebruikt als museale ruimte.

Nationaal Monument Kamp Vught - Vught

Tijdens de oorlog was hier het concentratiekamp Kamp Vught. Nu bezoekt u hier het Nationaal Monument Kamp Vught. In het museum zijn exposities en een gedenkruimte. Buiten toont een maquette de grootte van het kamp en staan een nagebouwde barak en wachttorens. Op het kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in 1943 zijn weggevoerd met de ‘kindertransporten’. Winnaar van de Nederlandse Museumprijs 2016.

© Ruud Strobbe

Museum Bevrijdende Vleugels - Best

Dit museum vertelt het verhaal van Operatie Market Garden. Middels origineel militair materieel, opstellingen en foto’s krijgt u hier een indrukwekkend beeld van de bezetting, onderdrukking en uiteindelijk de bevrijding.

Oorlogsmuseum Overloon – Overloon

Oorlogsmuseum Overloon is het grootste oorlogsmuseum in Nederland. Persoonlijke verhalen geven een beeld van de problemen waarmee de bevolking, maar ook de bezetter, tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken kreeg. In een militaire hal, ter grootte van maar liefst twee voetbalvelden, staan meer dan 150 voertuigen, vliegtuigen en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. Verder zijn er nog bijzondere militaire presentaties, bijvoorbeeld over Duitse parachutisten en over luchtbombardementen. Ieder jaar in mei is er het tweedaagse evenement Militracks, met alleen Duitse oorlogsvoertuigen.

Meer informatie over oorlogsmusea in Nederland vindt u op de website van Liberation Route.

Bekijk deze video: Nationaal Monument Kamp Vught

Bekijk deze video: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Vond je dit interessant? Ontdek meer