Oorlogsmusea in Zeeland en Noord-Brabant

2.411 keer bekeken

40 van 45 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Meerdere  oorlogsmusea vertellen wat er in Zeeland en Noord-Brabant gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij geven een goed beeld van de Slag om de Schelde en Operatie Market Garden.

  • Ervaar in het Bevrijdingsmuseum Zeeland hoe de geallieerden streden tijdens de Slag om de Schelde.
  • Bezoek Nationaal Monument Kamp Vught, dat een indrukwekkend beeld schetst van het leven in een concentratiekamp.
  • Bezoek het grootste oorlogsmuseum van Nederland, Oorlogsmuseum Overloon.

Bevrijdingsmuseum Zeeland - Nieuwdorp

In het Bevrijdingsmuseum Zeeland komt u meer te weten over de vaak vergeten Slag om de Schelde. U volgt hier het verhaal van de jonge Kees Sinke die in 1939 werd opgeroepen tijdens de mobilisatie. Naast het museum verschijnt het Bevrijdingspark Zeeland. Op 3 hectare krijgt u een indruk van het Zeeuwse landschap tijdens de oorlogsjaren. Uniek is de noodkerk uit Ellewoutsdijk die hier herbouwd is. Dit gebouw deed na de oorlog dienst als kerk, nadat de oude kerk in het dorp verwoest werd.

Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis - Westkapelle

Achter de dijk bij Westkapelle staat Het Polderhuis met bijzondere tentoonstellingen over de geschiedenis van Walcheren. De oorlog en de verwoestingen die daarmee gepaard gingen krijgen bijzondere aandacht. Bezoek ook de uitkijktoren die vanaf het museum toegankelijk is. U heeft hier een prachtig uitzicht over het Zeeuwse landschap en de zee.

Watersnoodmuseum - Ouwerkerk

In 1953 werd Zeeland getroffen door een watersnoodramp. De gaten in de dijken werden gedicht met betonnen caissons die in 1944 waren gebruikt bij de invasie van Europa. Nu worden ze gebruikt als museale ruimte.

Nationaal Monument Kamp Vught - Vught

Tijdens de oorlog was hier het concentratiekamp Kamp Vught. Nu bezoekt u hier het Nationaal Monument Kamp Vught. In het museum zijn exposities en een gedenkruimte. Buiten toont een maquette de grootte van het kamp en staan een nagebouwde barak en wachttorens. Op het kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in 1943 zijn weggevoerd met de ‘kindertransporten’. Winnaar van de Nederlandse Museumprijs 2016.

photo: © Ruud Strobbe

Museum Bevrijdende Vleugels - Best

Dit museum vertelt het verhaal van Operatie Market Garden. Middels origineel militair materieel, opstellingen en foto’s krijgt u hier een indrukwekkend beeld van de bezetting, onderdrukking en uiteindelijk de bevrijding.

Oorlogsmuseum Overloon – Overloon

Oorlogsmuseum Overloon is het grootste oorlogsmuseum in Nederland. Persoonlijke verhalen geven een beeld van de problemen waarmee de bevolking, maar ook de bezetter, tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken kreeg. In een militaire hal, ter grootte van maar liefst twee voetbalvelden, staan meer dan 150 voertuigen, vliegtuigen en kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. Verder zijn er nog bijzondere militaire presentaties, bijvoorbeeld over Duitse parachutisten en over luchtbombardementen. Ieder jaar in mei is er het tweedaagse evenement Militracks, met alleen Duitse oorlogsvoertuigen.

Meer informatie over oorlogsmusea in Zeeland en Noord-Brabant vindt u op www.liberationroute.com

Liberation Route

Ontdek deze historische herdenkingsroute in Nederland, die de belangrijkste mijlpalen tijdens het oprukken van de geallieerde legers met elkaar verbindt.

Lees meer
Bekijk deze video: Nationaal Monument Kamp Vught

Ontdek meer in de omgeving
Oorlogsmusea in Zeeland en Brabant
Bekijk deze video: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Noord-Brabant

Ontdek het bourgondische leven in Noord-Brabant.

Lees meer

Zeeland

Ontdek de weidse natuur, middeleeuwse stadjes en culinaire specialiteiten.

Lees meer