Foto: © Bart Ros - Unsplash

Hanzesteden

De Nederlandse Hanzesteden, ontstaan in een tijd dat Amsterdam nog slechts een klein plaatsje was, hadden tot doel de handel uit te breiden en kennis te delen. Steden als Zwolle, Kampen, Hattem en Deventer zijn er goede voorbeelden van en te herkennen aan de mooie overblijfselen uit de 14e en 15e-eeuw. Meestal gelegen aan het water, want dat was belangrijk voor het transport, beschikken ze over veel historie, schitterende koopmanshuizen en unieke gevels. Breng tijdens uw vakantie in Nederland dus zeker een bezoek aan één of meerdere Hanzesteden.

e

Ontdek de Nederlandse Hanzesteden

Hanzesteden

Hasselt

Deze Hanzestad wordt ook wel ‘klein Amsterdam’ genoemd.

Kampen
Hanzesteden

Kampen

Hanzestad met een rijke historie en meer dan 500 monumenten.

Hanzesteden

Hanzestad Zwolle

Zwolle: een historische, trendy Hanzestad met een stervormig stadshart vol charme.

Hanzesteden

Hattem

Het charmante historische Hanzestadje op de Veluwe.

Hanzesteden

Elburg

Bezoek de vele historische gebouwen, musea en horeca in deze oude Hanzestad.

Hanzesteden

Deventer

Ontdek de historische Hanzestad met de vele monumenten.

Hanzesteden

Zutphen

Schitterende Hanzestad met talloze monumenten.

Hanzesteden

Doesburg

Een van de belangrijkste vestingsteden van Nederland.

Boulevard, Harderwijk
Hanzesteden

Harderwijk

Historische Hanzestad aan het IJsselmeer met vele monumenten en heerlijke restaurants.

Hanzegeschiedenis laat indrukwekkende moderne indrukken achter

Volg de stroom van de rivier de IJssel en de rand van de voormalige Zuiderzee om de fascinerende geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden te ontdekken. Deze waren lid van het dominante handelsnetwerk van Hanzesteden, dat zich uitstrekte van Portugal tot de Baltische staten via Spanje, België, Nederland, Engeland, Duitsland, Scandinavië en Polen. Gedurende de 14e en de 15e eeuw, waren de Nederlandse Hanzesteden een centrum van voorspoed en welvaart, en domineerden zij de hoogwaardige handel in zout, voedsel, drank, kleding en andere producten met Hanzehavens in heel Europa. Het resulteerde in een indrukwekkende groei, ontwikkeling en rijkdom, maar in de late 16e eeuw stortte het samenwerkingsverband ineen en wist Amsterdam uit te groeien tot het handelscentrum van Europa. Toch blijven de Hanzesteden van Nederland ook eeuwen later nog historische bakens, met duizenden monumenten, prachtige architectuur, glinsterende waterpartijen, bruisende cultuur en moderne winkels.

Ontdek negen Nederlandse Hanzesteden

De Nederlandse Hanzesteden delen een indrukwekkende periode in de middeleeuwse geschiedenis, maar hebben in de eeuwen daarna alle hun eigen unieke kenmerken en verhalen ontwikkeld. Kampen is beroemd vanwege de ongeveer 500 monumenten, maar tegenwoordig is het ook een culinaire haven en centrum van de watersport. Het middeleeuwse centrum van Zwolle is een bastion van dynamische cultuur en het domein van enkele van de mooiste museumcollecties uit de regio op het gebied van kunst en geschiedenis, zoals die van Museum de Fundatie. Hetzelfde kan worden gezegd van het 800 jaar oude Hattem, met culturele hoogtepunten als het Anton Pieck Museum. Wilt u echt een goede indruk krijgen van de Hanzerijkdom, breng dan een bezoek aan Hasselt, dat heel veel weg heeft van een miniatuurversie van Amsterdam dankzij de kanalen, bruggen en smalle steegjes.

In de stad Deventer vindt u het oudste stenen huis, de oudste bibliotheek én het oudste stadspark van Nederland. Plan uw uitstapje zo dat u ten minste een van de vele fantastische evenementen kunt meemaken die het hele jaar door worden georganiseerd – en vergeet ook niet de beroemde honingkoek te proeven. Zutphen is al even historisch, maar dankzij de prachtige ligging aan het water zijn het middeleeuwse uiterlijk en de moderne winkels mooi met elkaar in evenwicht. In het Hanzetijdperk was Doesburg de belangrijkste vestingstad van Nederland. Vandaag de dag vormt de middeleeuwse grandeur de schakel tussen nostalgie en een uitzonderlijk cultureel aanbod. Ook Elburg, met een oppervlakte van 250 bij 350 meter, was een belangrijke vissersplaats. U kunt nu het bruisende verleden van deze stad ontdekken in sfeervolle musea, die gelegen zijn naast boetieks en restaurants. En in Harderwijk gaan eeuwenoude kerken heel goed samen met moderne attracties als het themapark Dolfinarium en verrassende culinaire hoogstandjes.

Nieuwe manieren om het Hanze-erfgoed te ontdekken en beleven

De 125 km lange rivier de IJssel, die stroomt door de provincies Overijssel en Gelderland, was een handelsader. De rivier verbindt de zeven belangrijkste Hanzehandelsposten van Nederland met elkaar. Elburg en Harderwijk liggen dicht bij het punt waar de rivier uitmondde in de voormalige Zuiderzee. Maak via informatieve wandel- en fietstochten kennis met deze Hanzesteden en hun omgeving, en leer de geschiedenis en de Nederlandse cultuur en keuken echt kennen. Ontdek de beschermde waterkanten en havens, laat eeuwen geschiedenis aan u voorbijtrekken tijdens rondleidingen langs monumenten, ontsnap naar het omringende bosgebied om de mooiste Nederlandse natuur te zien, of voel de wind in uw haren terwijl u door de open velden vlak bij het IJsselmeer fietst. Stop onderweg om van de lokale delicatessen te proeven of trakteer uzelf op een maaltijd in een exclusief restaurant. U kunt zelfs tijdens een fietstocht langs de Hanzeroute zelf ervaren hoe de kooplieden leefden. Overdag trekt u eropuit met uw tweewieler en ’s avonds kunt u uitrusten op de boot, terwijl u naar de volgende plaats vaart.

Bekijk deze video:

Veelgestelde vragen