Foto: © NBTC / Castles & Country Houses storyline
Kastelen en Buitenplaatsen

Slot Loevestein

Slot Loevestein, in het stadje Poederoyen in Gelderland, ligt op het punt waar de Maas en de Waal samenkomen. Loevestein is een waterburcht die tussen 1357 en 1368 werd gebouwd. Naast een strategisch verdedigingswerk, werd er door Slot Loevestein ook goed verdiend aan het heffen van tol. Begin 17e eeuw werd Loevestein een officiële staatsgevangenis en vond er de beroemdste ontsnapping van Nederland plaats. Ook was het Slot onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

  • Ontdek het verhaal achter de beroemdste ontsnapping in de Nederlandse geschiedenis.
  • Combineer je bezoek met een wandeling in de omgeving en geniet van het oer-Hollandse landschap.
  • Museumgidsen vertellen je alles wat je wilt weten over ridders en gevangenen.
Adres:
Loevestein 1
5307TG Poederoijen
Toon locatie in Google Maps

De ontsnapping van Hugo de Groot

Eén van de meest bekende gevangenen in Slot Loevestein was Hugo de Groot. Deze Rotterdamse geleerde en raadpensionaris ontsnapte in 1621 op spectaculaire wijze uit Slot Loevestein, waar hij een levenslange gevangenisstraf moest uitzitten. De Groot zat weliswaar opgesloten, maar had wel recht op literatuur. Om de zoveel tijd werd er een grote kist vol met boeken geleverd. Aan het begin werd de kist nog gecontroleerd, maar naarmate de tijd verstreek gebeurde dit steeds minder. Dit bracht de vrouw van Hugo de Groot, Maria van Reigersberch, op het idee om haar man Loevestein uit te smokkelen via de kist. Op een dag zag Hugo de Groot zijn kans schoon en stapte hij in de kist. De Groot ontsnapte en vluchtte naar Frankrijk.

Neem een kijkje in 360 graden

Uniek natuurgebied

Wie Slot Loevestein bezoekt krijgt een persoonlijke sleutel om het kasteel en haar verhalen te ontdekken. Museumgidsen vertellen over ridders, gevangenen en soldaten. Speciaal voor kinderen wordt het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot verteld, waarbij ze ook zelf in de boekenkist mogen klimmen. Slot Loevestein is een archeologische vindplaats. Ontdek de sporen van de vroegere bewoners in de expositie 'Opgegraven'. Daarnaast ligt het slot midden in een uniek natuurgebied. Een bezoek aan Loevestein is dus goed te combineren met een wandeling door dit mooie gebied, vol bijzondere planten en vogels.

Meer informatie vind je hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer
}">