
Johanna van Polanen en het Huis Oranje-Nassau
De Bredase Johanna van Polanen (1392-1445) was nog maar 11 jaar oud toen ze in het huwelijk trad met de Duitse Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg. Door Johanna kwamen de Nassaus naar de Nederlanden, en werd in Breda de basis gelegd voor het Huis Oranje-Nassau in ons land.
- Treed in de voersporen van Johanna van Polanen in Breda.
- Bezoek het idyllische Begijnhof, waar Johanna een klooster en kapel bouwde.
- Bewonder het praalgraf in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk.
Vrouwen ‘de overhant geven’
‘Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet de vrouwen de overhant geven’: Deze tekst stond op een - nu verdwenen - luidklok uit 1667 van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Het is weliswaar een eeuwenoude tekst, maar deze wordt ook nu nog regelmatig als quote gebruikt. De tekst benadrukte toen én nu de passie, ambitie en maatschappelijke betrokkenheid van vrouwen. En dat was ook zeker van toepassing op Johanna van Polanen.
Een succesvol huwelijk
Johanna was een meisje van adel en haar huwelijk met Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg was politiek gezien een groot succes. Omdat ze het kasteel van Breda als residentie kozen, is de vestiging van het Huis Oranje-Nassau in de Nederlanden een feit. Johanna kreeg zes kinderen, waarvan er drie volwassen werden, en trok zich daarna terug in haar eigen Huysinge Valkenberghe. Het omvangrijke complex stond ter beschikking aan de ‘Vrouwen van Breda’ en Johanna wijdde zich hier aan godvruchtige zaken.
Ontmoet Johanna in het Begijnhof
Op de plek waar zich nu het Begijnhof en de Waalse kerk bevinden, liet Johanna een klooster en een kapel bouwen. Ze maakte hiermee de weg vrij voor de latere verhuizing van de 13e eeuwse Bredase begijnengemeenschap naar deze locatie. Nog altijd geniet het Begijnhof een bijzondere bescherming van het Koninklijk Huis. Het is een idyllische, rustige plek in de stad waar je je even terug in de tijd waant. Je staat er oog in oog met Johanna dankzij het standbeeld van kunstenares Netty Werkman. Bezoek ook het prachtige praalgraf in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk op de Grote Markt, waar Johanna is bijgezet in het graf van haar man.
Lees het verhaal van de stammoeder van ons Koninklijk Huis Marijke meu.

Treed in de voetsporen van ‘Marijke Meu’
Geliefd bij het volk en een invloedrijke dame: Maria Louise van Hessen-Kassel. Een sterke Nassauvrouw in Leeuwarden.

Vier vorstelijke bezienswaardigheden in Breda
Voel de invloed van het koningshuis in Nassaustad Breda. Wij hebben de mooiste vorstelijke plekken voor u op een rij gezet.

Koninklijk Nederland
Ontdek alles over Koninklijk Nederland en het Huis Oranje Nassau. Bezoek historische, koninklijke plaatsen zoals Delft, Breda, Apeldoorn en Den Haag.

De sterke vrouwen van Nassau
Invloedrijk en gedreven, door de eeuwen heen heeft het Huis van Nassau bijzondere vrouwen gekend.
