
Bezoek de koninklijke paleizen rondom Apeldoorn
Paleis het Loo
Liefhebbers van paleizen en het Nederlandse Koningshuis mogen Paleis het Loo eigenlijk niet missen. Het paleis ligt op Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland. Al in 1685 lieten stadhouder Willem III en zijn vrouw, de Engelse koningsdochter Mary Stuart, het paleis bouwen. Toen zij in 1689 de Engelse troon bestegen, lieten ze passend bij hun nieuwe status ook prachtige tuinen aanleggen.
De paleistuinen van Het Loo doen niet onder voor de wereldberoemde tuinen van Versailles en zijn misschien wel de mooiste van Nederland. Neem uitgebreid de tijd voor een wandeling door de tuinen en stallen. Wilt u alles te weten komen over deze bijzondere plek? Sluit dan aan bij een gratis rondleiding door een gids die alle leuke achtergrondverhalen en interessante weetjes vertelt. U kunt een rondleiding reserveren bij de kiosk op het Stallenplein.
Paleis het Loo is het officiële zomerverblijf van de koningen en koninginnen van Nederland. Koning Willem III en later zijn dochter, koningin Wilhelmina, woonden er praktisch permanent en regeren het land vanuit Paleis Het Loo. Tijdens de regeerperiode van koningin Wilhelmina werd Koninginnedag in Apeldoorn gevierd, met aubades op het Paleisplein en vuurwerkspektakels in het park van Apeldoorn.
Het Paleis zelf is tot 2021 gesloten wegens renovatie. De tuinen en stallen zijn wel open en zeker een bezoek waard. Bezoekers zijn van april tot en met september van harte welkom in de tuinen, stallen en op de verschillende evenementen.
Koninklijk Park 1, Apeldoorn
Kasteel Cannenburch
Op ongeveer een kwartiertje rijden van Paleis het Loo ligt Kasteel Cannenburch. Het uitgestrekte park bij het kasteel grenst aan Kroondomein het Loo. Het is dan ook niet vreemd dat de leden van de koninklijke familie en hun hoge gasten hier regelmatig over de vloer kwamen. Het museum bij Kasteel Cannenburch is een echte aanrader. Veel van de voorwerpen die er te zien zijn, zoals porselein en meubels, zijn echt gebruikt door de vroegere inwoners. U staat zo oog in oog met de geschiedenis.
Maarten van Rossumplein 4, Vaassen

Bekijk deze video: Bezoek de koninklijke paleizen van Apeldoorn
Kasteel Rosendael
In ongeveer een half uur rijdt u van Paleis het Loo of Kasteel Cannenburch naar Kasteel Rosendael. Vroeger woonden hier Jan en Janne Margriete van Arnhem, vertrouwelingen van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw. Willem III en de heer van Rosendael deelde hun passie voor de jacht en paleistuinen. Het landschapspark van Kasteel Rosendael is één van de mooiste van Nederland en een mooie plek voor een wandeling.
Rosendael 1, Rozendaal
Tip van de redactie
Krijgt u geen genoeg van al die prachtige paleizen en koninklijke monumenten? Nederland heeft nog veel meer steden met een vorstelijk tintje. Bezoek Leeuwarden, hofstad van de Friese Nassaus of de stadspaleizen van de Oranjes in Den Haag. Ontdek waar ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje ligt begraven in Delft en struin door het eeuwenoude Begijnhof in Breda. Ontdek meer koninklijke steden.
Koninklijke steden

Koninklijke highlights van Den Haag
Ontdek de mooiste paleizen en het centrum van de politieke macht in Hofstad Den Haag.

Vier vorstelijke bezienswaardigheden in Breda
Voel de invloed van het koningshuis in Nassaustad Breda. Wij hebben de mooiste vorstelijke plekken voor u op een rij gezet.

Het beste van koninklijk Delft
Ontdek de drie koninklijke bezienswaardigheden die u niet mag missen bij uw bezoek aan Delft.

Leeuwarden, hofstad van de Friese Nassaus
Wist u dat Leeuwarden de bakermat is van de Friese voorvaderen van de koninklijke familie?
