Foto: © Breda museum
Koninklijk Nederland

Nassauvrouwen: sterk, invloedrijk en gedreven

Armoedebestrijder. Stimuleren van kunst en cultuur. Stammoeder van vele Europese vorstenhuizen. Regentes. Voortrekker in natuur- en milieuprojecten. Mode-influencer. Het zijn slechts enkele voorbeelden van rollen die Nassauvrouwen in de loop der eeuwen hebben vervuld. Veel Nassauvrouwen laten zich omschrijven als sterke, invloedrijke en gedreven dames met een heldere visie. Treed in hun voetsporen en ontdek Koninklijk Nederland.

  • Treed in de voetsporen van de Nassauvrouwen in Breda, Leeuwarden, Delft, Apeldoorn en Den Haag.
  • Bezoek het paleis van de stammoeder van ons koningshuis ‘Marijke Meu’ in Leeuwarden.
  • Ontdek het verhaal van het jonge meisje van adel Johanna van Polanen in Breda.

Het begint in Breda met Johanna van Polanen

In de vijftiende eeuw begint het allemaal bij een jonge, vooraanstaande vrouw, eigenlijk een meisje nog: Johanna van Polanen (1392-1445). In 1403 trouwt ze - pas 11 jaar oud! - in Breda met Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg en hiermee wordt de basis gelegd voor het Huis Oranje-Nassau in Nederland. Met hun grote hofhouding en interesse voor cultuur, kunst, design en mode zorgen de Nassaus in de vijftiende en zestiende eeuw voor een bloeiende economie. Lees meer over Johanna van Polanen en treed in haar voetsporen in Breda.

De belangrijke rol van Maria Louise van Hessen-Kassel

Het voortbestaan van de Oranje-dynastie is niet vanzelfsprekend en de sleutel daarvoor ligt in Leeuwarden, bij de Friese Nassaus. Vooral de rol van Maria Louise van Hessen-Kassel, vrouw van Johan Willem Friso, Prins van Oranje (1688-1765) is van groot belang. Deze krachtige vrouw, die ontzettend geliefd is onder het volk, is de stammoeder van ons koningshuis en zorgt ervoor dat invloed van de Friese Nassaus groeit. Lees meer over Maria Louise van Hessen-Kassel en treed in haar voetsporen in Leeuwarden.

Nassauvrouwen en hun indrukwekkende paleizen

Door heel Nederland zijn indrukwekkende paleizen gebouwd voor de vrouwen van Nassau. Zo heeft Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675) opdracht gegeven tot de bouw van zowel Huis ten Bosch als Paleis Noordeinde in Den Haag en werd Paleis het Loo in Apeldoorn gebouwd voor de Koning-Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary II Stuart.

Amalia van Solms en de paleizen in Den Haag

Onder Frederik Hendrik en Amalia werd het Haagse hofleven uitgebreid. Amalia van Solms liet meerdere paleizen bouwen en verbouwen. Huis ten Bosch is tegenwoordig het woonpaleis van de koninklijke familie en Paleis Noordeinde is het huidige werkpaleis van koning Willem-Alexander. De (gratis) koninklijke route door Den Haag leidt je onder andere langs Paleis Noordeinde en over het Lange Voorhout, waar de koninklijke familie op Prinsjesdag met een koets naar de Ridderzaal gaat. Bewonder de indrukwekkende paleizen in Den Haag.

Paleis het Loo: regeerpaleis van Koningin Wilhelmina

Een ander bijzonder paleis is Paleis Het Loo in Apeldoorn, de tweede koninklijke residentie van ons land. Op dit moment ondergaat het een renovatie en verbouwing tot 2021. De grondleggers zijn Koning-Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary II Stuart. Koningin Wilhelmina, het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit, regeerde vanuit Paleis Het Loo en noemde het haar ‘thuis’. Na de enerverende oorlogsjaren waarin zij uitgroeide tot een symbool van verzet, bewoont ze het paleis tot aan haar overlijden in 1962. De sporen van Koningin Wilhelmina lopen verder door in Apeldoorn. Ze is vereeuwigd in de stad met een prachtig beeld op het kerkplein. Bezoek de paleizen rondom Apeldoorn.

Louise de Coligny en het Prinsenhof in Delft

De moord in 1584 op Willem van Oranje is beroemd uit de geschiedenisboeken. In Delft betreed je de plek waar dat is gebeurd. In Museum Prinsenhof Delft zitten de kogelgaten zelfs nog in de muur. Willems latere echtgenote Louise de Coligny was hier, een half jaar na de geboorte van hun zoon Frederik Hendrik, getuige van de moord op haar man. De Coligny is na haar dood met grote pracht en alle eer in de Nieuwe Kerk bijgezet. In deze kerk bevindt zich het Praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van Oranje-Nassau. Maak een wandeling door Koninklijk Delft.

Sterke Nassauvrouwen van alle tijden

Ook in de moderne monarchie spelen de Nassauvrouwen een belangrijke rol. Onze koning wordt terzijde gestaan door zijn sterke, altijd stralende echtgenote koningin Máxima die zelf ook diverse maatschappelijke functies bekleedt. Zij is verreweg het populairste lid van de Koninklijke familie. Prinses van Oranje Amalia zal haar vader opvolgen en daarmee hebben we ook in de toekomst een ongetwijfeld sterke Nassauvrouw, die invulling geeft aan Koninklijk Nederland. 

In Breda werd de basis gelegd voor het Huis Oranje-Nassau in Nederland.

Geliefd bij het volk en een invloedrijke dame: Maria Louise van Hessen-Kassel. Een sterke Nassauvrouw in Leeuwarden.

Ontdek alles over Koninklijk Nederland en het Huis Oranje Nassau. Bezoek historische, koninklijke plaatsen zoals Delft, Breda, Apeldoorn en Den Haag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Koninklijk Nederland

Lees alles over het Huis Oranje-Nassau.

Lees meer
}">