© NBTC / Royal Holland storyline
Categorie:Koninklijk Nederland

Vier vorstelijke bezienswaardigheden in Breda

Breda is de bakermat van het Nederlandse Koningshuis. En hoewel Willem van Oranje uiteindelijk de stad moest ontvluchten en naar Delft vertrok, is zijn invloed en die van het Huis Oranje-Nassau hier nog steeds goed te voelen. Ontdek de koninklijke kant van Nassaustad Breda aan de hand van vier vorstelijke hoogtepunten!

  • Breda is de bakermat van het Nederlandse Koningshuis.
  • Bezoek het Begijnhof en de Grote Kerk, plekken waar de invloed van het Huis Oranje-Nassau nog goed te voelen is.
  • Overnacht vorstelijk in Hotel Nassau Breda, een hotel in een voormalig stadspaleis.

Grote Kerk  

De bekendste blikvanger van Breda is de Grote Kerk, een prachtige vijftiende-eeuwse kerk. Het huis Oranje-Nassau en de kerk hebben samen een lange geschiedenis. Hendrik III van Nassau liet de kerk in de zestiende eeuw verbouwen. Hij nam een leerling van de beroemde Rafael in dienst als ontwerper en trok Nederland zo de renaissance in.  

Bekijk het prachtige interieur van de kerk en bezoek de Prinsenkapel. Hier, onder een plafond van bladgoud, liggen maar liefst negen Nassaus én de eerste Prins van Oranje begraven. Het was de bedoeling dat ook Willem van Oranje hier na zijn dood zou worden bijgezet, maar omdat Breda in handen was van de Spanjaarden werd hij in Delft begraven. Vergeet voordat u gaat niet de bijna honderd meter hoge toren te beklimmen voor het beste uitzicht over de stad.   

Kerkplein 2, Breda 

Begijnhof

Stap terug in de tijd in het Begijnhof, een oase van rust in de binnenstad van Breda. Dwaal door de mooie kruidentuin, ontdek de oude pastorie en bewonder de historische huisjes. In het Begijnhof woonden vroeger begijnen, alleenstaande vrouwen die kuis en vroom wilden leven zonder non te worden. Ook vandaag de dag wordt het Begijnhof nog steeds bewoond. Bezoek hier het Begijnhof Museum in één van de woningen en ontdek hoe de begijnen hier vroeger woonden.  

Het Begijnhof in Breda staat sinds 1531 onder speciale bescherming van het Koninklijk Huis. In 1403 trouwde de Bredase Johanna van Polanen met de Duitse Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg. Ze legde zo de basis voor het Huis Oranje-Nassau. Zij maakte ook de weg vrij voor de begijnengemeenschap om zich te vestigen in het huidige Begijnhof. Het Begijnhof ligt op minder dan vijf minuten lopen van de Grote Kerk.  

Catherinastraat 29, Breda 

Stedelijk Museum Breda 

Om de hoek bij het Begijnhof ligt het Stedelijk Museum Breda. In dit prachtige museum duikt u verder in de geschiedenis van Breda en het bijzondere koninklijke verleden van de stad. Leer meer over de voorouders van Willem van Oranje aan de hand van bijzondere historische voorwerpen en schilderijen. 

In 1625 werd de stad verovert door de Spanjaarden. Dit moment is vastgelegd door de Spaanse schilder Velázquez. Het origineel is te zien in het Prado in Madrid, maar een replica van De Overgave van Breda is in het Stedelijk Museum Breda te bewonderen.  

Boschstraat 22, Breda 

Hotel Nassau Breda 

Wilt u overnachten in koninklijke sferen? Boek één van de prachtige kamers van Hotel Nassau Breda en slaap in een voormalig stadspaleis. In dit prachtige hotel komen oud en nieuw samen. Wilt u genieten van dit bijzondere hotel zonder overnachting? Lunch of dineer dan bij Restaurant Liefdegesticht, in het oude klooster dat bij het paleis hoort.  

Nieuwstraat 21-25, Breda 

Bekijk deze video: Vier vorstelijke bezienswaardigheden in Breda

Tip van de redactie 

Breda is niet de enige stad van Nederland met een vorstelijk verleden. Op minder dan een uur van Breda liggen Delft en Den Haag, twee steden met een koninklijke sfeer. Bezoek Leeuwarden, hofstad van de Friese Nassaus of de prachtige paleistuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Duik verder in de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis in andere koninklijke steden

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Koninklijk Nederland

Lees alles over het Huis Oranje-Nassau.

Lees meer