Categorie:Mondriaan & De Stijl

Bart van der Leck

Bart van der Leck (1876 – 1958) was een Nederlandse kunstschilder die samen met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg de kunstbeweging De Stijl oprichtte. Ontdek meer over zijn leven, werk en bijdrage aan de moderne kunstgeschiedenis.

  • Kom meer te weten over het leven en werk van Bart van der Leck.
  • Lees hoe hij De Stijl oprichtte na zijn ontmoeting met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg.
  • Ontdek waar zijn werken tentoongesteld zijn in Nederland.

Het leven van Bart van der Leck

Bart van der Leck werd in 1876 geboren in Utrecht als zoon van een huisschilder. Op zijn 14de begon hij als leerjongen te werken in een glasschilderatelier. Na acht jaar te hebben gewerkt in diverse ateliers, schreef hij zich in voor een opleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

In 1913 werd Van der Leck voorgesteld aan kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, een van de eersten die in Vincent van Gogh een genie zag. Hierna brak een belangrijke fase van zijn carrière aan, waarin hij werkte aan opdrachten voor Helene en haar man, Anton Kröller. Het huis van het echtpaar is nu het beroemde Kröller-Müller Museum, waar vele werken van Van der Leck nog steeds zijn tentoongesteld.

In 1916 verhuisde Van der Leck naar een kunstenaarsgemeenschap in Laren, waar hij Piet Mondriaan ontmoette en abstracte composities met eenvoudige basisvormen in primaire kleuren begon te schilderen. In 1917 richtte hij samen met Mondriaan en Theo van Doesburg het kunsttijdschrift De Stijl op – maar hij weigerde om het eerste manifest van de beweging te ondertekenen en verliet de groep een jaar later. Hij bleef werken aan abstracte composities voor de rest van zijn leven. Uiteindelijk vestigde hij zich in Blaricum, waar hij twee weken voor zijn 82ste verjaardag vredig overleed naast zijn schildersezel.

De werken van Bart van der Leck

Als kunstschilder, ontwerper en keramist, ontwikkelde en evolueerde de stijl van Bart van der Leck gedurende zijn lange en uiteenlopende carrière.

Zijn vroegere, figuratieve schilderijen toonden gestileerde en vlakke vormen, gelijkend aan de Oud-Egyptische kunst. Tijdens deze periode werkte hij aan meerdere grote opdrachten voor mevrouw Kröller-Müller en Müller en Co, waaronder scheepvaartaffiches, mozaïeken voor hun kantoor in Londen, typografische ontwerpen en kleurontwerpen voor de huizen van Kröller-Müller – het bekendste voorbeeld hiervan is het Jachthuis Sint Hubertus, waar Van der Leck aan werkte met de architect H.P. Berlage.

In 1916 verhuisde Van der Leck naar Laren, waar hij twee van de belangrijkste schilderijen uit zijn carrière voltooide: 'De storm' en 'Dokwerkers'. Beide schilderijen tonen een radicale vereenvoudiging van kleur, vorm en inhoud. In Laren ontmoette Van der Leck ook Piet Mondriaan en begon met het schilderen van compleet abstracte composities met eenvoudige basisvormen, primaire kleuren en monochromatische achtergronden.

In de late jaren 1920 en 1930 vond Van der Leck meer mogelijkheden om zijn schilderwerk toe te passen op architectuur en interieur. Zijn latere werk omvat ontwerpen voor tapijten, textiel en keramiek.

Waar de werken van Bart van der Leck te bekijken zijn

Een groot deel van Bart van der Lecks werk en een uitgebreide collectie met schilderijen van Van Gogh zijn te zien in het Kröller-Müller Museum in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De hoogtepunten zijn onder andere 'De storm' (1916), 'Dokwerkers' (1916) en 'Compositie 1916 no. 4' (1916).

In de buurt van het Kröller-Müller Museum ligt het Jachthuis Sint Hubertus. De architect H.P. Berlage ontwierp dit indrukwekkende gebouw aan de hand van een kleurenschema van Van der Leck, die de combinatie van schilderkunst en architectuur groots waardeerde.

Vele andere werken van Van der Leck, waaronder 'Compositie no. 8' (1917), kunt u bekijken in het Kunstmuseum Den Haag.

Kunstwerken uit de vroege, figuratieve periode van Piet Mondriaan zijn tentoongesteld in Villa Mondriaan en het Mondriaanhuis.

Categorie: Ontdekken

Mondriaan & De Stijl

Bezoek belangrijke musea en monumenten door heel Nederland. Bekijk iconische kunstwerken van De Stijl en ontdek hedendaags Dutch Design.

Vond je dit interessant? Ontdek meer