Ervaar De Stijl in het noorden

2.779 keer bekeken

12 van 14 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Friesland heeft sterke banden met de abstracte, kleurrijke en optimistische stijlen van deze moderne kunst- en architectuurbeweging uit de 20ste eeuw. In 2017 viert De Stijl zijn 100ste verjaardag. In de Friese hoofdstad Leeuwarden kunt u in het Keramiekmuseum Princessehof genieten van Dutch Design met keramiek. In Drachten kunnen bezoekers De Stijl van dichtbij meemaken in een unieke museumwoning gelegen in de bijzondere Papegaaienbuurt of zich verdiepen in de uitgebreide collectie met avant-garde in MuseumDr8888. Daarnaast kunt u in Eelde, een stad in de provincie Drenthe, een voormalige luchtvaartschool bezoeken, die is geïnspireerd op de principes van De Stijl en recentelijk is getransformeerd tot thuisbasis van kunstenaars en ontwerpers.

  • Het Van Doesburg-Rinsemahuis, een unieke museumwoning in Drachten, opent op 1 juni 2017.
  • Bezoek de prikkelende tentoonstellingen gepresenteerd door MuseumDr8888.
  • Bekijk het laatste kleurenschema van Stijlkunstenaar Bart van der Leck in de Rijksluchtvaartschool in Eelde.

Ervaar De Stijl in de Papegaaienbuurt en het museum voor moderne kunst in Drachten

Friesland heeft sterke banden met De Stijl. In Drachten kreeg Theo van Doesburg, een van de spilfiguren van De Stijl, zijn eerste grote opdracht: het ontwerpen van een gedurfd kleurenschema met primaire kleuren, kenmerkend voor De Stijl, voor het in- en exterieur van 16 residentiële woningen in de Papegaaienbuurt. In de zomer van 2017 opende een van deze huizen haar deuren voor publiek.

Een bezoek aan Museum Drachten, ook wel MuseumDr8888 genoemd, is niet te missen voor wie De Stijl van dichtbij wil ervaren. Dit museum is de thuisbasis van meerdere belangrijke kunstwerken uit de Stijl- en dadabeweging. Ter ere van het 100-jarig bestaan van De Stijl, zullen ook andere evenementen worden georganiseerd in Drachten.

Museum Dr8888 – een tempel voor moderne kunst

MuseumDr8888 is een bolwerk van moderne kunst en de thuisbasis van een belangrijke collectie met kunstwerken van De Stijl – maar ook dada is prima vertegenwoordigd. De vaste museumcollectie bevat een groot aantal werken van Van Doesburg, diens De Stijl-collega Thijs Rinsema, en de Duitse dadakunstenaar Kurt Schwitters. Vele van hun werken waren eerder te zien in het Centre Pompidou in Parijs en het Londense Tate Modern. Natuurlijk zal het museum het 100-jarig bestaan van De Stijl niet onopgemerkt voorbij laten gaan: in 2017 worden maar liefst vijf tentoonstellingen georganiseerd, onder meer gewijd aan de relatie tussen constructivisme en De Stijl, en de invloed van De Stijl op Drachten en Van Doesburgs kleurgebruik in de architectuur.

Ervaar De Stijl in het Van Doesburg-Rinsemahuis

Als oprichter van kunsttijdschrift De Stijl, was Theo van Doesburg een leidend figuur van de beweging. In Drachten begon hij aan zijn eerste grootschalige project: 16 residentiële woningen, waarvoor hij een opvallend kleurenschema voor de in- en exterieurs had bedacht. Het resultaat was de Papegaaienbuurt, gekenmerkt door het gebruik van primaire kleuren die typerend zijn voor De Stijl.

De hele straat ziet er spectaculair uit, en ter ere van het 100-jarig bestaan van De Stijl kunt u een van de woningen (het Van Doesburg-Rinsemahuis) bezoeken vanaf 1 juni 2017. Als u de vrolijke interieurs binnenstapt, gaat u even terug naar de tijd van Van Doesburg. Alles – van de muren tot de kozijnen – is geschilderd in heldere, levendige kleuren. Een ticket voor het Van Doesburg-Rinsemahuis geeft u op dezelfde dag ook toegang tot MuseumDr8888.

De Rijksluchtvaartschool in Eelde

Wanneer u naar het noorden van Nederland afreist, vergeet dan niet om een ander icoon van De Stijl te bezoeken, gelegen naast de luchthaven van Eelde. De voormalige Rijksluchtvaartschool in het Drentse Eelde opende in 1957, en toonde een in- en exterieur dat de principes van De Stijl trouw weerspiegelde.

Dit industriële gebouw werd ontworpen door architect Pierre Cuypers Jr. in samenwerking met F.P. Glastra van Loon en Bart van der Leck. Collega-kunstenaars Krijn de Koning en Jan van der Ploeg maakten toevoegingen die pasten in de traditie van De Stijl. 40 jaar na de oprichting van De Stijl werd het gebouw opgeleverd, met het laatste kleurenschema van de hand van Van der Leck, als passende afsluiting van zijn oeuvre.

In 2017 heropent deze voormalige luchtvaartschool als een thuisbasis voor aanstormende kunstenaars en ontwerpers, en vinden er exposities ter ere van De Stijl plaats. Het nieuwe café/restaurant biedt daarnaast een fantastische plek om bij te tanken terwijl u de originele kenmerken van het gebouw bewondert.

Bereikbaarheid

  • Reis naar Drachten in anderhalf tot twee uur vanaf Den Haag, Leiden, Utrecht, Amersfoort, Noord-Brabant, Amsterdam of Schiphol.
  • Of neem de landschapsroute – reizen via de Afsluitdijk van waterbeheer.
  • U kunt zich probleemloos verstaanbaar maken in Friesland; naast de Friese Taal, spreken de meeste Friezen ook Standaardnederlands.

Accommodatie

Boek een toepasselijk stijlvolle overnachting in Hostel De Stijl in Drachten.

Tip van de redactie

Vier de 100ste verjaardag van De Stijl met een bezoek aan het Dutch Design-district en dompel uzelf onder in unieke museumtentoonstellingen, designevenementen en rondleidingen.

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer

Noord-Nederland

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in de regio Noord-Nederland.

Ga naar het overzicht