Ontdek de broedplaats van De Stijl

3.969 keer bekeken

48 van 52 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Utrecht en Amersfoort zijn de geboorteplaatsen van de vier invloedrijkste figuren van De Stijl: Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Het verkennen van deze kunstbeweging is niet compleet zonder een bezoek aan deze steden, waar de kunstenaars voortleven middels hun nalatenschap waaronder enkele belangrijke monumenten en musea.

  • Bezoek het Mondriaanhuis in Amersfoort – het geboortehuis van Piet Mondriaan, dat nu een indrukwekkend museum is.
  • Ontdek 's werelds grootste collectie van Rietveldwerken in het Centraal Museum.
  • Bekijk Rietvelds architectuur in het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.
  • Leer meer over het kleurgebruik van De Stijl-kunstenaars bij Kunsthal KAdE in Amersfoort.

De Stijl in Utrecht en Amersfoort: Rietveld ontmoet Mondriaan

De perfecte plek om uw ontdekkingsreis van De Stijl te beginnen is de geboorteplaats van het beroemdste lid, Piet Mondriaan. Het ouderlijk huis van de kunstenaar in Amersfoort is nu het Mondriaanhuis, een museum gewijd aan zijn leven en werk. Ter ere van het 100-jarig bestaan van De Stijl, zal het na een indrukwekkende renovatie zijn deuren heropenen om Van Mondriaan tot Dutch Design te presenteren in maart 2017. Hier kunt u zijn vroege werken zien, de ontwikkeling van zijn stijl volgen, een levensgrote reconstructie van Mondriaans studio in Parijs bekijken, en tijdelijke tentoonstellingen bezoeken die Mondriaans internationale invloed weergeven.

Ontwerper en kunstenaar Gerrit Rietveld werd, 16 jaar na Mondriaan, geboren in Utrecht en blijft een van de invloedrijkste figuren van De Stijl. Rietvelds werk is wijd verspreid in Utrecht, van het Rietveld Schröderhuis – dat wordt beschouwd als het architectonische paradepaardje van De Stijl – tot het Centraal Museum; de thuisbasis van ’s werelds grootste collectie met Rietveldwerken, waaronder de originele 'Rood-blauwe stoel'.

Rietveld Schröderhuis en Rietveldpaviljoen: architectonisch meesterwerken van De Stijl

Dit iconische huis staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is in 1924 ontworpen door Gerrit Rietveld in opdracht van beeldend kunstenaar Truus Schröder. In het gebouw, volledig gekenmerkt door de architectonische principes van De Stijl, sluiten binnen en buiten naadloos op elkaar aan. Door het gebruik van schuifpanelen en primaire kleuren zijn dynamische woonruimtes gecreëerd. Tegenwoordig is het Rietveld Schröderhuis een solide en blijvend monument voor de kunststroming, en misschien wel het authentiekste De Stijl-gebouw ter wereld. Ook het Rietveldpaviljoen in Amersfoort is een belangrijk werk van de architect. Ook het Rietveldpaviljoen in Amersfoort is een belangrijk later werk van de architect.

Bekijk Rietvelds Rood-blauwe stoel: een De Stijl-icoon

In 1923 voltooide Gerrit Rietveld zijn Rood-blauwe stoel, die bijna een eeuw later nog steeds een populair stijlicoon is. Het ontwerp is een van de eerste driedimensionale creaties van De Stijl. Net als in zijn architectuur, onderzoekt Rietveld met deze stoel de interactie tussen verticale en horizontale vlakken en maakt gebruik van het uitgesproken kleurenschema dat De Stijl typeert.

Rietveld en De Stijl in Amersfoort

In Amersfoort kunt u een belangrijk project van Rietveld bekijken: het Rietveldpaviljoen. Vanaf 13 september 2017 vinden hier een tentoonstelling en bijzondere evenementen ter ere van Rietveld plaats, met name gericht op zijn architectuur- en meubelontwerpen uit de jaren 50.

Van 6 mei tot 3 september organiseert Kunsthal KAdE een andere inzichtelijke tentoonstelling, ‘De Kleuren van De Stijl’, voor iedereen die gefascineerd is door het primaire kleurenpalet van De Stijl. Deze expositie neemt u op een kunstzinnige reis door de afgelopen 100 jaar – van het abstract expressionisme tot aan hedendaagse kleurtheorieën.

De Stijl tentoonstellingen in Utrecht en Amersfoort

Vergeet niet om in 2017 een van de vele tentoonstellingen ter ere van het 100-jarig bestaan van De Stijl te bezoeken. Het Centraal Museum in Utrecht organiseert het hele jaar door tentoonstellingen gewijd aan De Stijl en Dutch Design – waaronder een niet te missen ode aan het leven en werk van Rietveld (4 maart tot 11 juni 2017), en een collectie van Dutch Design-iconen (23 september tot 3 december 2017). Om meer te weten te komen over het kleurgebruik van De Stijl-kunstenaars en de hedendaagse kunstenaars kunt u de tentoonstelling in Kunsthal KAde bezoeken van 6 mei tot en met 3 september 2017.

Bereikbaarheid

  • Utrecht en Amersfoort liggen op 30-45 minuten afstand van Den Haag, Leiden, Amsterdam of Schiphol.
  • Drachten ligt op twee uur afstand bij reizen via de Afsluitdijk.
  • Het Dutch Design-district in Eindhoven is gemakkelijk te bereiken binnen een uur.

Accommodatie

Utrecht barst van de unieke accommodaties. Trakteer uzelf op een verblijf in het Mary K Hotel: een luxueus kunsthotel in het historische centrum van de stad met individueel ingerichte kamers en ruime, moderne badkamers. Als u liever in Amersfoort verblijft is de fijne B&B In Negentienvijf wellicht iets voor u, gelegen aan een rustige straat met een eigen binnentuin.

Tip van de redactie

Ervaar kunst en architectuur in Friesland. Verken een kleurrijke museumwoning in Drachten en bezoek Museum Dr8888 voor een inspirerende kijk op moderne kunst. 

Ontdek de verregaande invloeden van De Stijl in Gelderland. Loop door een nationaal park om de schatten van De Stijl in het Kröller-Müller Museum te bewonderen, en maak kennis met de jonge Piet Mondriaan in Villa Mondriaan.

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer

Utrecht & Amersfoort

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in Utrecht en Amersfoort.

Lees meer

Hotel de Tabaksplant

Vriendelijk personeel, een toplocatie én een Mondriaankamer. Boek in 2017 het Stijl-jaar arrangement en ontvang onder andere een Mondriaan-goodiebag en citycard.

Boek nu

Lange Jan Hotel

Verblijf in hotel Lange Jan in het historische hart van Amersfoort, vlak naast de Onze Lieve Vrouwetoren. Dit hotel in een gerenoveerd 18de eeuws pand heeft mooie en comfortabele kamers.

Boek nu

Logement de Gaaper

Voel de geschiedenis in Logement de Gaaper, het gezelligste hotel van Amersfoort. Vanaf het hotel loopt u binnen een paar minuten naar het Mondriaanhuis.

Boek nu