Categorie:Mondriaan & De Stijl

Theo van Doesburg

Adres:
Museumplein 2
9203DD Drachten
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Theo van Doesburg werd geboren in Utrecht en richtte kunstbeweging De Stijl op, in nauwe samenwerking met tijdgenoten Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Zijn invloed op moderne kunst, architectuur en design heeft zowel in Nederland als daarbuiten grote sporen achtergelaten. Ontdek meer over zijn leven en waar zijn werken te zien zijn.

  • Leer meer over het leven en werk van Theo van Doesburg.
  • Ontdek hoe hij kunsttijdschrift en -beweging De Stijl oprichtte in 1917, samen met Piet Mondriaan en Bart van der Leck.
  • Kom te weten waar zijn kunst en architectuur te zien zijn.

Het leven van Theo van Doesburg

Theo van Doesburg is de oprichter van kunstbeweging De Stijl. Hij werd geboren in Utrecht in 1883 en werkte als kunstschilder, architect en schrijver. Maar net als zijn werken, richtte zijn invloed zich op het promoten van de idealen van kunstbeweging De Stijl: optimisme, moderniteit en de artistieke expressie van emoties. Hij richtte kunsttijdschrift de De Stijl op, dat in 1917 werd gelanceerd in Leiden, en was goede vrienden met Piet Mondriaan en de andere kunstenaars van De Stijl. Het eerste manifest van De Stijl werd gepubliceerd in vier talen om de beweging in het bewustzijn van de internationale kunstwereld te brengen.

In 1920 ontmoette Van Doesburg zijn vrouw Nelly, muzikante en avant-gardekunstenares, en samen verhuisden ze naar Weimar om deel uit te maken van de Bauhausbeweging. Hier raakte Van Doesburg steeds meer gefascineerd door andere nieuwe kunstbewegingen, zoals dada en het constructivisme. Toch bleef hij, als enige redacteur, het ​​tijdschrift publiceren tot aan het laatste nummer in 1928. Theo van Doesberg overleed in 1931 in Davos, Oost-Zwitserland.

Werken van Theo van Doesburg

De invloed van Van Doesburg begon in het Friese Drachten, waar hij samenwerkte en bevriend raakte met twee broers: de dichter Evert en de schilder Thijs Rinsema. Zij stelden hem voor aan de architect Cees Rienks de Boer, die werkte voor de gemeente. Via De Boer kreeg Van Doesburg zijn eerste grote opdracht: het ontwerpen van een kleurenschema voor 16 woningen. De huizen in de vrolijke wijk, die bekend staat als de Papegaaienbuurt, zijn voorzien van primaire kleuren, kenmerkend voor De Stijl. Van Doesburg maakte ook kleurrijke glas-in-loodramen voor een schoolgebouw. Deze zijn nu te bezichtigen in Museum Dr8888.

Van Doesburg werd eveneens sterk geïnspireerd door Leiden en schilderde de stad vanachter de ramen van de verschillende studio’s waarin hij werkte. Toch voelde het wereldwijd verspreiden van de idealen van De Stijl als zijn roeping. Hij verhuisde eerst naar Weimar, waar hij Bauhauspionier Walter Gropius ontmoette en lezingen gaf over De Stijl, en vervolgens naar Parijs.

In 1925 introduceerde Van Doesburg diagonale lijnen in zijn schilderijen. Het was een besluit dat hem onderscheidde van de andere Stijlkunstenaars – met name Mondriaan, die in zijn kunstwerken iedere schuine lijn schuwde.

Van Doesburg stond echter altijd open voor samenwerkingen met andere kunstenaars. Met de jonge architect Cor van Eesteren maakte hij de ontwerpen voor het spectaculaire 'Maison d' Artiste' – dat uiteindelijk nooit gebouwd werd, maar grote invloed had op zijn ontwerpen die volgden. Ook werkte hij samen met Georges Vantongerloo, Sophie Taeuber-Arp en Hans Arp aan een cultureel centrum en café in Straatsburg: Aubette. Deze architectonische werken weerspiegelden Van Doesburgs wens om mensen actief te betrekken bij kunst, in plaats van ze passief ernaar te laten kijken.

Tip van de redactie

Ontdek de invloed van Theo van Doesburg in Drachten, Friesland. Bezoek een museumwoning in de Papegaaienbuurt en ontdek moderne kunstschatten in Museum Dr8888.

Categorie: Ontdekken

Mondriaan & De Stijl

Bezoek belangrijke musea en monumenten door heel Nederland. Bekijk iconische kunstwerken van De Stijl en ontdek hedendaags Dutch Design.

Vond je dit interessant? Ontdek meer