Verken het Dutch Design-district

1.739 keer bekeken

Verken het Dutch Design-district

Bezoek Noord-Brabant en ervaar Dutch Design middels tentoonstellingen, evenementen en rondleidingen.

Lees meer

Noord-Brabant is dé plek voor Dutch Design en de geboorteplaats van Vincent van Gogh en Hieronymus Bosch. Eindhoven is het epicentrum van Dutch Design; het is de thuishaven van de Design Academy Eindhoven en de populaire Dutch Design Week die elk najaar plaatsvindt. Bezoek ook naastgelegen steden als Tilburg, Den Bosch en Breda en ontdek een weelde aan designmusea en -iconen. Al met al is dit de ideale omgeving om pioniers als Gerrit Rietveld te leren kennen, de sterren van de hedendaagse Nederlandse vormgeving – waaronder Piet Hein Eek en Maarten Baas – te ontmoeten, en aanstormende designers te ontdekken tijdens de Dutch Design Week.

In 2017 viert deze regio middels speciale tentoonstellingen en activiteiten het 100-jarig bestaan van kunstbeweging De Stijl, wiens wortels vandaag de dag reiken tot aan hedendaags Dutch Design. Ook kunt u Gerrit Rietvelds Weverij De Ploeg bezoeken, een voormalig fabrieksgebouw geïnspireerd op de principes van De Stijl.

  • Dutch Design Week loopt van 21 tot 29 oktober 2017.
  • Neem een kijkje in Piet Hein Eeks ontwerpstudio in Eindhoven, het hele jaar geopend.
  • Weverij De Ploeg, een indrukwekkend fabrieksgebouw ontworpen door Gerrit Rietveld, opent in april 2017 voor publiek.

Ontdek het Dutch Design-district: van Gerrit Rietveld tot Dutch Design Week

Noord-Brabant brengt al jarenlang enkele van de belangrijkste kunstenaars en ontwerpers van Nederland voort. Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg en Helmond worden erkend als creatieve broedplaatsen voor Dutch Design en artistieke vernieuwing. Ontwerpers die hier vandaan komen zijn meesters in het bedenken van functionele, oplossingsgerichte concepten die de Nederlandse cultuur en mentaliteit weerspiegelen. In 2017 viert Brabant het succes van Dutch Design met een reeks speciale evenementen, tentoonstellingen, exclusieve rondleidingen en designroutes. Bezoek iconen van De Stijl, leer meer over het werk van toonaangevende Nederlandse ontwerpers als Piet Hein Eek en Maarten Baas, ontmoet aanstormende designers, of creëer uw eigen ​​ontwerp tijdens de keramiek- en textielworkshops.

De wereldberoemde Design Academy Eindhoven, opgericht in 1947, heeft Eindhoven op de kaart gezet als het kloppende hart van Dutch Design. Vele alumni zijn aan de slag gegaan bij Nederlands bekendste designmerken (zoals Piet Hein Eek, Moooi, Droog Design) en elk jaar bedenken afgestudeerden verrassende, nieuwe ideeën. De ideale kans om dit zelf te ervaren is tijdens de Dutch Design Week, een jaarlijks evenement dat plaatsvindt op zo'n 100 locaties in Eindhoven.

Ook een bezoek aan de iconische Weverij De Ploeg is een unieke ervaring. Deze fabriek ligt in het centrum van Bergeijk en was destijds de enige industriële ruimte ontworpen door Gerrit Rietveld – het omliggende park werd vormgegeven door de befaamde tuinarchitect Mien Ruys. Ter ere van het feestjaar Van Mondriaan tot Dutch Design, heropent De Ploeg in 2017 voor publiek. Ga op een officiële Rietveld-safaritour of maak een wandeling over het schitterende terrein. U kunt zelfs een kijkje nemen bij de bungalow (met authentieke Spectrum Showroom) die Rietveld ontwierp voor de familie Van Daalen. Of volg de fietspaden en geniet van een potje minigolf met de kinderen.

Dutch Design-exposities in 2017

In 2017 kunt u alle aspecten van Dutch Design ervaren in Noord-Brabant. Een van de hoogtepunten is de tentoonstelling Made in Brabant, een tentoonstelling met werken van het gerenommeerde ontwerpersduo Kranen/Gille. Deze tentoonstelling vormt een overzicht van hun eerste tien jaar als designers-duo, in de stad waar ze wonen en werken. Een andere bijzondere tentoonstelling is 'Werken voor een betere wereld' in het Gemeentemuseum Helmond, te bekijken vanaf 21 maart tot 3 september 2017. Hier maakt u kennis met diverse werken van de gerenommeerde De Stijl-kunstenaars Peter Alma, Bart van der Leck, Lou Loeber en Johan van Hell, die kwesties van werknemersrechten en -lonen aankaartten.

Ga op City Design-tour

Ontdek 10 verborgen designparels die het Dutch Design-district zo bijzonder maken. Deze rondleiding biedt ook tips en inzichten over de geschiedenis van Noord-Brabant en omgeving.

Mis het niet: Dutch Design Week

Dutch Design Week is een grootse viering van kunst, design en innovatie en vindt ieder jaar in oktober plaats in Eindhoven. Het evenement geeft op 100 verschillende locaties de ruimte aan 2.500 talenten en trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld. Ontdek hoe de toekomst van design eruit ziet, ontmoet de aanstormende talenten van Dutch Design, kies een designroute door Eindhoven, en bezoek de beroemde afstudeershow van de studenten van de Design Academy Eindhoven.

Bereikbaarheid

  • Vanaf Eindhoven ligt Drachten op ongeveer twee uur afstand, in het Oosten van Friesland.
  • Reis naar Den Haag of Leiden met de auto of trein in anderhalf tot twee uur.

Verblijf in Eindhoven

Dompel uzelf onder in het hart van het Dutch Design-district tijdens een verblijf in het prachtige villa Inntel Hotels Art Eindhoven, dat gedeeltelijk gehuisvest is in de monumentale Lichttoren van Philips.

Tip van de redactie

Laat u inspireren door Van Gogh. Geen enkel bezoek aan Eindhoven is compleet zonder te hebben gefietst over het Van Gogh Roosegaarde fietspad. In het donker wordt dit pad verlicht door duizenden lichtgevende kiezelstenen, geïnspireerd door 'De sterrennacht'. 

Vier 100 jaar De Stijl in Den Haag & Leiden, de internationale thuishavens van De Stijl. Vergeet niet de 300 Mondriaanwerken in het Gemeentemuseum Den Haag te bekijken.

Mondriaan tot Dutch Design

Vier 100 jaar De Stijl in 2017, van Mondriaan tot Dutch Design. De Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg richtte kunstbeweging De Stijl op in 1917.

Lees meer

Noord-Brabant

Kijk hier voor een volledige programma van het Mondriaan to Dutch Design jaar in Noord-Brabant.

Ga naar het overzicht