Categorie:Culinair Nederland

De romige smaaksensatie die graskaas heet

Heerlijk leven is het voor de koeien op de weidse grasvlaktes van Cheese Valley. Met culinaire voordelen voor inwoner en bezoeker. Het groene gras vormt de basis voor romige melk, die verwerkt wordt tot graskaas. Vol van smaak en met liefde gemaakt. Reden genoeg voor Gault&Millau om Nederland te kiezen als culinair gastland van 2021.

Echte Goudse boerenkaas is er – gelukkig maar – het hele jaar door. En toch heeft elk seizoen zijn eigen troeven. De herfst, en binnenkort de winter, kondigen nieuwe kaashoogtepunten aan. Koud of warm, aan een restauranttafel of lekker onderweg.

  • De lekkerste graskaas
  • De warme Goudse herfstsfeer
  • Probeer de lekkere warme kaasgerechten

Dartelende koeien luiden het seizoen in

Als het voorjaar zich aankondigt, mogen de koeien terug van stal. Een langverwachte vrijheid die de koeien al dartelend tegemoet lopen. Meteen kondigt zich ook voor de kaasliefhebber een mooie tijd aan. Het malse gras van de maandenlang ongerepte heide kondigt de graskaas aan: een volle, romige, jonge kaas.

“Tijdens de winter krijgen onze koeien hun voer op stal”, legt Willemijn den Boer van De Twee Hoeven uit. “In het gras zitten meer eiwitten, die de smaak van de kaas mee bepalen. Een viertal weken nadat we de dieren terug buiten laten, ligt de eerste graskaas in onze winkel. We streven elk jaar een gelijke smaak na. Al is de invloed van het weer natuurlijk een belangrijke factor voor de kwaliteit van ons gras. Een natte of droge maand mei bijvoorbeeld zorgt voor een andere smaaknuance.”

September, de topmaand van de graskaas

Eind april, begin mei zijn de eerste graskazen er. Maar gelukkig is er een lange periode waarin graskaas beschikbaar is. Tot een viertal weken nadat de koeien terug op stal gaan, in oktober. “Veel klanten komen speciaal aan het einde van het seizoen graskaas halen”, weet Willemijn. “Niet toevallig. Naast de graskaas in mei is die van september de meest smeuïge. Die twee maanden hebben het gunstigste klimaat voor de groei van het gras.”

En om zeker te zijn dat de koeien tijdens die lange periode op elk moment vers gras hebben, werkt De Twee Hoeven met een roterend graassysteem. De 40 hectare aan weides is opgedeeld in blokken en percelen. Een echt paradijs voor de 200 koeien.

De warme Goudse herfstsfeer

De romige graskaas is al voldoende reden om af te zakken naar Cheese Valley, maar eens de herfstmaanden in aantocht komen, toont kaas zich ook van een heel andere culinaire kant. Wat dacht je van een kruidige kaassoep of een hartverwarmende kaasfondue? Ideaal wanneer het buiten kouder en natter wordt en je in de geborgenheid van een knus restaurant de warmte en gezelligheid opzoekt.

De herfst, het ideale moment voor warme kaasgerechten

De herfstperiode is de periode bij uitstek voor een kaasfondue. De dagen worden korter, de avonden kil en koud. Het uitgelezen moment dus om je in één van de vele Goudse restaurants te installeren met een lekker glas wijn, een stuk brood in de hand en een verrukkelijke kaasfondue. Puur genieten! De kaasfondues worden veelal met Goudse kazen bereid, al zijn er ook tal van andere kazen mogelijk. In de meeste restaurants kan je de kaasfondue ook uitbreiden met een smakelijke vleesplank of een flinke portie groenten. Voor elk wat wils dus. Een andere culinaire topper is de kaassoep. Heerlijk met kruidige croutons.

Een variëteit aan kaasbelevenissen

Niet alleen warme kazen bekoren in de herfst, ook zijn koude variant blijft lekker in elk seizoen. Tal van restaurants bieden een variëteit aan kaasbelevenissen aan. Denk maar aan de High Cheese, een lunch bestaande uit een soort high tea met uiteraard kaas en ook andere gele ingrediënten. En voor de durvers zijn er de proeverijen met kaas en koffie. Of wat dacht je van de kaas-wijn-bierbattle bij het IJsselhuis? Proef wijn en bier bij kaas en kies zelf welke combo je het lekkerste vindt.

De stroopwafel, een typisch Gouds product

Begin 19e eeuw werd de stroopwafel voor het eerst in Gouda gemaakt. Het is pas na 1870 dat de stroopwafel ook buiten Gouda beschikbaar kwam. De stroopwafel is een op en top Nederlands product, gekend om zijn krokante en tegelijk smeuïge textuur. Kom naar Gouda en bezoek één van de vele bakkerijen of maak zelf je stroopwafels tijdens een workshop.

Geniet van het herfstzonnetje op de fiets

Is het even geen druilerig weer? Ideaal om op de fiets te springen en de KoeKaasRoute te volgen. Deze loopt tussen Rotterdam en Gouda door de Krimpenerwaard. Een prachtig natuurgebied waar je geniet van de grazende viervoeters, maar ook van diverse recreatiemogelijkheden en tal van historische dorpjes.

Moe van al dat fietsen? Gooi je tweewieler even aan de kant en neem een bootje of ga te voet verder. Het mooie veenweidelandschap laat je naast het fietsen ook toe om eindeloos te wandelen of varen. Op je route vind je tal van artisanale producten, naast de lekkere kazen, zoals ook honing of eieren. Alles rechtstreeks van bij de boer.

De beste adresjes in Cheese Valley volgens Gault&Millau

De Markies, Woerden             

In restaurant De Markies vind je toegankelijke luxe. Chef Erik Douma brengt er lekkernijen zoals gerookte zalm met roomkaas, kappertjes en brioche. Of een krokant, sappige gebakken roggevleugel met rode kool en broccoli.

Restaurant JanZen, Woerden

Jeroen en Natasja van Hensbergen hebben met JanZen een heerlijk huiselijk restaurant op de kaart gezet. Je kan er proeven van mooie gerechten waarbij uitgesproken smaken elkaar in balans houden.

Bij Robbert, Bodegraven

Robbert Goedhart’s keuken staat bekend om haar technische onderbouw en creativiteit. Je proeft er weloverwogen diverse smaken tot een vaak verrassend geheel.

Wil je meer weten over het culinaire en toeristische aanbod van Cheese Valley, klik dan hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Culinair Nederland volgens Gault&Millau

Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.

Lees meer