Foto: © Myriam Thys
Categorie:Culinair Nederland

De Veluwe, wild van wild!

Het wildseizoen is dé periode dat alle fijnproevers der lage landen hun laarzen aantrekken en vol goesting de Veluwse natuur induiken. Want culinair gezien is de herfst hét seizoen waarop de Veluwnaars hun beste gastronomische beentje voorzetten. Myriam Thys van Dichtbij & Ver Weg laat het zich geen twee keer zeggen.

  • De Veluwe, into the wild.
  • Van het bos, naar je bord.
  • De beste groene wildadresjes.

Into the wild

Een jager ben ik niet en ik hou van dieren, maar ik ben ook niet hypocriet want ik ben wild van wild. Jacht is nu eenmaal noodzakelijk om het broze evenwicht tussen fauna en flora te beschermen, want het aantal edel- en damherten swingt de pan uit. En net zoals in België barst in de Veluwe, een natuurgebied van zo’n 1000km2, de everzwijnenpopulatie uit z’n voegen. Zowel in Epe als op het uitgestrekte Kroondomein het Loo geniet ik van het natuurbad waarin ik terecht kom. Ik leer er van een plaatselijke gids dat bomen communiceren en zelfs voor elkaar zorgen. In het park de Hoge Veluwe bewonder ik behalve prachtige landschappen, het fantastisch gelegen Kröller Müller museum, met de op één na grootste Van Gogh verzameling ter wereld. Het bos in dit park, de heide en de vele zandverstuivingen maakt het ook de ideale plek om herten te spotten. En bingo: mijn geduld wordt beloond wanneer een statig damhert me recht in de ogen staart.

Van het bos naar je bord

Jan Lowin en Marlies Ijzerman van ‘Wildproeverij’ kregen na een reis door de Maleisische jungle, waar ze samen met de locals hun eigen eten moesten jagen, een briljant idee. Vanaf 2015 bieden ze diezelfde totaalervaring aan in de Veluwe, om inzicht te creëren hoe wild, dat een erkend Veluws streekproduct is, op je bord terecht komt. Ik trek dus samen met hen de natuur in waar iemand van bosbeheer uitlegt waarom jacht absoluut noodzakelijk is als je het ecosysteem wil vrijwaren. En dat gebeurt in Nederland heel gecontroleerd. Ik krijg uitleg over de regels tijdens de jacht en volg zweethonden die naar een aangeschoten everzwijn speuren. In de jachthut demonstreert meesterslager Ter Weele, die gespecialiseerd is in wild, waarom hij een meester wordt genoemd. Hij prepareert de lekkerste stukjes ree voor de BBQ. Lokaal bier van het Epe biercollectief en zorgvuldig uitgekozen wijnen maken het extra gezellig rond het vuur in dit originele outdoor wildrestaurant.

De beste groene wildadresjes

Bij aankomst mag ik in Brasserie Lounge Floor al meteen mijn voeten onder tafel schuiven. De natuur speelt hier de hoofdrol, zowel op het menu als buiten, het restaurant is omgeven door bos. Niks leuker om na een lange herfstwandeling hier je voeten te warmen aan de twee knetterende haarden. Nederlanders maken al enige tijd een stevige inhaalbeweging op gastronomisch vlak. Intussen hebben ze meer sterrenrestaurants dan wij Belgen en ook van wild serveren hebben ze duidelijk kaas gegeten! Middenin het bos, aan de rand van Epe ligt het natuurhotel Witte Berken. En om in het thema te blijven laat ik me ook hier zonder gêne verwennen met een typisch herfstmenu: carpaccio van hert, gevolgd door een everzwijn rack. Hun villa aan de zuidkant van de Veluwe is de ideale onthaastplek.

Een culinair orgasme beleef ik in de Echoput in Hoog Soeren. Peter Klosse de eigenaar, alias de smaakprofessor, is gespecialiseerd in het combineren van niet voor de hand liggende smaken. Dat proef ik in mijn bord, waar de gewaagde combinaties er letterlijk een culinair feestje van maken. De houtduif met gefermenteerde bosbessen, koolrabi en paddenstoelen, of de tartaar van hertfilet met o.a. linzen en gepofte bataat zijn een schot in de roos. Of wat dacht je van ijs met bleekselder en dat alles gepaird met de beste wijnen. In Arnhem, de hoofdstad van Gelderland, neem ik afscheid van de Veluwe. Maar niet zonder nog één keer van wild te genieten, in Trix dit keer, waar ik het bij gevogelte houd. In een perfect herfstzonnetje op het terras eet ik een heerlijk fusiongerecht: wilde duif in een Thais geïnspireerd soepje en gepekelde wilde eend met vijgen en lychees. En om dat alles stijlvol door te spoelen ga ik wijn proeven in het wijnmuseum Robbers & van den Hoogen.

Bio

Ik ben Myriam Thys, eeuwige globetrotter, reisjournalist en fotograaf, altijd op stap zowel dichtbij, als ver weg. Brussel is waar mijn thuis is, de wereld is waar ik me thuis voel. Samen met mijn soul mate Werner run ik www.dichtbijenverweg.be, een reisblog die al vaak in de prijzen viel en waarin gastronomie een belangrijke rol speelt.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Culinair Nederland volgens Gault&Millau

Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.

Lees meer