Categorie:Culinair Nederland

Hoogtij voor het Veluwse wild

In 2021 staat Nederland als gastland centraal in de Gault&Millau-gids. Ook de Veluwe is hier als partner nauw bij betrokken. Met de krachtige wildsmaken als uitzonderlijke, culinaire troef. Zo is er voor elk wat wil(d)s op de Veluwe!

Dat het wildseizoen op de Veluwe zich uit in vele kleuren en geuren is een understatement. Onder het grote wild vind je er reeën, damherten, edelherten en wilde zwijnen. Maar ook haas en konijn zijn geliefde lekkernijen. En dan mogen we nog zeker de fazant, houtduif en wilde eend niet vergeten. Stuk voor stuk compleet verschillende types vlees, zowel qua smaaksensatie als qua textuur. Uiteraard betekent die variatie meteen ook eindeloze mogelijkheden voor wie zich graag gastronomisch laat verwennen.

Typerend voor de Veluwe zijn de Big Five. Geen leeuw of buffel zoals in Afrika, maar evenzeer de moeite waard. Ga je in de vroege uurtjes wandelen of fietsen doorheen het gevarieerde Veluwse landschap? Dan is de kans groot dat je een Schotse hooglander, een edelhert, een wild zwijn, een ree of een vos ziet. En met wat geluk kan je er meteen meer dan één van je wenslijstje schrappen.

“Die grote verscheidenheid in de soorten laat ons ook culinair van alles ontdekken”, weet boswachter Clara Wilken. “Zelf vind ik eendenborst erg lekker, daarvoor mag je me bij manier van spreken ’s nachts wakker maken. Maar ook van een sappige hertenbiefstuk of een stoofpotje van verschillende soorten wild kan ik echt genieten.”

Volgens de wetten van de natuur

Deze prachtige streek mag dan wel gekend staan voor zijn wild – in de bossen en op het bord – toch gelden er heel wat regels voor de jacht. Boswachter Clara legt uit hoe het duurzaam jachtbeheer op de Veluwe in zijn werk gaat: “Er worden jaarlijks tellingen georganiseerd van de verschillende soorten. Op basis daarvan legt het provinciebestuur de aantallen vast die geschoten mogen worden. Niet enkel per soort, maar ook binnen een soort bepalen ze de verhouding tussen jonge en oude dieren, tussen mannetjes en vrouwtjes.” Die gedetailleerde quota zorgen ervoor dat de evolutie in de kuddes zo dicht mogelijk in de buurt komen van de sterftecijfers in de natuur en dus ook dat de instandhouding zo evenwichtig mogelijk blijft.

En nog meer smaken in de prachtige bossen

In de rijke bossen vinden de krachtige wildsmaken hun culinaire metgezel in een breed scala aan paddenstoelen. Toevallig of niet: net tijdens het wildseizoen zijn ook heel wat paddenstoelen op hun best. In het Veluwse bos bijvoorbeeld vind je zonder moeite al tientallen soorten. Er groeien bekende en minder alledaagse soorten. Wat dacht je van de biefstukzwam, eekhoorntjesbrood, fluweelpootje, porseleinzwam of de grote parasolzwam?

“Onze paddenstoelen zijn natuurlijk een troef, maar de Veluwse bossen hebben nog zoveel meer te bieden”, benadrukt Clara. “Een compote van de rode bosbessen of een puree met tamme kastanjes passen perfect bij een wildgerecht. Maar er zijn ook veel minder voor de hand liggende smaakmakers in het bos te vinden. De zaadjes van de brandnetel bijvoorbeeld, die tillen een wildstampotje naar een hoger niveau. De wortels van de grote klit zijn een perfect alternatief voor pastinaak of schorseneren. En wilde tijm of de naalden van de grove den voegen pit toe in een marinade.”

Ben je op de Veluwe tijdens het wildseizoen? Trek dan zeker het bos in. Als leek neem je best een gids mee, zodat je het bos in al zijn glorie leert kennen. En zoals altijd geldt: geniet met mate. Pluk dus enkel wat je ook echt gaat consumeren. Zo proeven ook de volgende generaties van al die Veluwse pracht.

Een weekendje naar de Veluwe?

De Veluwe nodigt uit voor zoveel meer: flaneren in gezellige dorpjes, fietsen tussen de glooiende velden of met de kano de streek verkennen: de Veluwe combineert ontspannend genieten met avontuurlijke actie. Er is altijd iets te beleven. Ontdek de groene omgeving, die het resultaat is van een duurzame visie. En proef wat de unieke gronden voortbrengen, met zorg geteeld door gepassioneerde kwekers en nauwkeurig verwerkt door de hand van een topchef.

De beste adresjes in de Veluwe volgens Gault&Millau

Wildproeverij.nl
Beleef de Veluwe met al je zintuigen. Deze wildarrangementen brengen food, cultuur en natuur samen in een aantrekkelijk totaalpakket.

De Echoput, Apeldoorn
Van theehuis tot sterrenrestaurant. In het unieke decor van Kroondomein Het Loo groeide de Echoput in enkele jaren tijd uit tot een smaaksensatie. Ook voor wildgerechten.

Kröller-Müller Museum, Otterlo
Ontdek de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. In het hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe zorgt het Kröller-Müller Museum voor een unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
‘De groene schatkamer van Nederland’ is de perfecte plaats om je avontuur in de Veluwe te starten. Het resultaat van 85 jaar duurzaam parkbeheer.

Paleis Het Loo, Apeldoorn
Na een jarenlange renovatie is Paleis Het Loo binnenkort weer te ontdekken in al zijn glorie. Het Paleis zelf opent pas in 2021 opnieuw de deuren. De tuinen en stallen zijn al vanaf 3 april opnieuw te bezoeken. Geef er je ogen de kost. Het museum verrast met zijn barokke tuinen en stallen, koetshuizen en de bijzondere Prins Hendrik Garage.

Culinaire Hanzestad Harderwijk, Vischmarkt
De pittoreske Vischmarkt is hét culinaire plein van Harderwijk. Het is gegarandeerd gastronomisch genieten in een van de sterrenrestaurants aan het plein.

Green Rose, Arnhem
Ambachtelijke producten op het ritme van de seizoenen en met respect voor de streek. Op die basis krijgen de gerechten bij Green Rose vorm. Er is altijd iets nieuws te proeven.

’t Amusement, Arnhem
Leg je zintuigen in de watten met de creatieve gerechten van Masterchef Estée Strooker. Met bewust gekozen ingrediënten en smaken met een verhaal.

Wil je meer weten over het culinaire en toeristische aanbod van Veluwe, klik dan hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Culinair Nederland volgens Gault&Millau

Welke weg leggen Nederlandse topingrediënten af voordat ze op je bord belanden? Neem hier alvast een voorproefje.

Lees meer