Categorie:Zeeland

De Slag om de Schelde in Zeeland

In het najaar van 1944 vond in de provincie Zeeland de Slag om de Schelde plaats. Tijdens een wekenlange strijd vochten onder andere Canadese, Britse en Poolse troepen om toegang tot de havens in Antwerpen te krijgen. De gevechten, bombardementen en het onderwater zetten van land zorgden ervoor dat Zeeland zwaar werd getroffen in deze periode.

Historische foto Buffalo landing
  • Kom nog meer te weten over Zeeland in oorlogstijd in het Bevrijdingsmuseum Zeeland.
  • Bezoek de Sloedam waar de vele gesneuvelde militairen worden herdacht met monumenten.
  • Luister naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog bij de luisterplekken langs de Liberation Route.

Slag om de Schelde

Om de oorlog snel te beëindigen was het van groot belang toegang te hebben tot de havens van Antwerpen. Alleen zo konden de geallieerde legers goed bevoorraad worden. De haven is bereikbaar via de Schelde, het water tussen de twee onderste gedeeltes van Zeeland. Uiteindelijk duurde het drie weken voor de Slag om de Schelde was uitgevochten. De strijd kostte aan geallieerde zijde zo’n 13.000 doden, gewonden en vermisten. Op 28 november van dat jaar zou uiteindelijk het eerste konvooi in Antwerpen aankomen. Generaal Eisenhower zou later verklaren: ‘Het einde van het nazidom kwam duidelijk in zicht toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer.’

Bezienswaardigheden  

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Sloedam bij Arnemuiden de enige verbinding tussen de toenmalige eilanden Walcheren en Zuid-Beveland. In 1940 en 1944 werd hevig gevochten om de Sloedam. Het beroemde monument bij Arnemuiden is een blijvende herinnering aan de vele militairen die hier hun leven gaven.

foto monument Sloedam

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, Het Polderhuis in Westkapelle en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vertellen de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde in het bijzonder.

Liberation Museum Zeeland

Liberation Route Zeeland

Op steeds meer plekken komen palen met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Hier zijn hoorspelen te beluisteren over gebeurtenissen tijdens de Slag om de Schelde. De verhalen kunt u gratis downloaden vanaf de website of de Liberation Route Europe-app. Kijk voor routes en arrangementen ook op www.liberationroute.com

audio spot  Liberation Route Zeeland

Bekijk op de kaart

Vond je dit interessant? Ontdek meer