Excursie: Van Gogh in Nuenen - Holland.com
Vincent van Gogh

Excursie: Van Gogh in Nuenen

Adres:
Paulus Potterstraat 7
1071CX Amsterdam

Vier de terugkeer van twee schilderijen met een enorme kunsthistorische waarde naar Amsterdam met een excursie die alle aspecten van het leven van Vincent van Gogh verkent. U reist in alle comfort naar het dorp Nuenen waar Van Gogh met zijn ouders woonde. U ziet de kerk waar zijn vader predikant was (te zien op een van de gestolen werken), hoort professionele inzichten in de scènes die zijn schilderijen inspireerden en bewondert bijzondere kunstwerken in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

  • Geniet van een luxe excursie naar Nuenen, waar Van Gogh woonde en zijn stijl ontwikkelde.
  • Bezoek de hervormde kerk die op een van de gestolen schilderijen is te zien en leer meer over de emotionele betekenis van het schilderij.
  • Leer meer over het leven en de inspiratie van de kunstenaar in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Een reis door het leven van Van Gogh

Met zijn postimpressionistische stijl en het vermogen om emotie uit te drukken in zijn penseelstreken, heeft Vincent van Gogh de kunstwereld voor altijd veranderd. Deze speciale excursie, ‘Van Gogh keert terug – Het leven en werk van Vincent van Gogh’, viert het leven van de kunstenaar en de terugkeer van de schilderijen ‘Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen’ (1884) en ‘Zeegezicht bij Scheveningen’ (1881) naar hun rechtmatige thuis.

De dag begint bij het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar u door een luxe bus wordt opgehaald voor de rit van 1,5 uur naar Nuenen. Ontspan en geniet van dit pittoreske stadje in Brabant, waar Gogh van 1883 tot 1885 woonde. U kunt hier de hervormde kerk bezoeken, die op een van de gestolen schilderijen te zien is, en 23 scènes en iconen uit het werk van de kunstenaar in het Vincentre. Daarna gaat u terug naar Amsterdam, waar u via een exclusieve snelle rij het Van Gogh Museum binnengaat om de schilderijen, schetsen en voorwerpen met eigen ogen te zien. De excursie wordt afgesloten met een rondvaart door de grachten langs andere interessante plekken in in Amsterdam. De excursie wordt elke zaterdag gegeven.

Treed in de voetsporen van Van Gogh in Nuenen

Van 1883 tot 1885 woonde Van Gogh weer in zijn ouderlijk huis in Nuenen. In deze periode beoefende hij onvermoeibaar zijn vak en maakte hij naar schatting zo’n 189 schilderijen, waaronder een aantal van zijn meest beroemde werken. Een daarvan is ‘De aardappeleters’ (1885).

Het centrum van Nuenen is gewijd aan de kunstwerken van Van Gogh. Een gids leidt u rond door het openluchtmuseum, waar u 23 iconische locaties (waaronder sculpturen, gebouwen en vergezichten) bekijkt die belangrijk waren voor de kunstenaar. U bezoekt ook het Vincentre, waar in een inspirerende audiovisuele ervaring het stadje te zien is zoals het er in 1883 uitzag.

Een gestolen schilderij komt tot leven

De hervormde kerk in een van de gestolen schilderijen, dat ‘Het uitgaan van de hervormde kerk in Nuenen’ heet, staat er nog steeds. U kunt de precieze plek bezoeken waar het werk werd geschilderd en leert meer over de betekenis ervan. De vader van Van Gogh was de predikant van deze kerk en de kunstenaar schilderde het werk als geschenk voor zijn moeder. Toen zijn vader in 1885 overleed, voegde hij er de rouwklagers die buiten stonden aan toe.

Dompel uzelf onder in de kunstwerken in het Van Gogh Museum

Op de reis terug naar Amsterdam kunt u zich voorbereiden op de grootste collectie werken van Van Gogh paintings in het Van Gogh Museum. Hier ziet u ‘Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen’ (1884) en ‘Zeegezicht bij Scheveningen’ (1881), die na 14 jaar weer op hun plek hangen. Naast zijn meest beroemde werken leert u de kunstenaar beter kennen door briefcorrespondentie tussen Van Gogh en zijn broer, Theo, die tot de allerbelangrijkste documenten uit de kunstgeschiedenis behoren.

Meer kunst in Amsterdam

Uw bezoek aan Amsterdam is de perfecte gelegenheid om andere bekende Nederlandse kunstenaars te ontdekken. Bekijk zelf de Oude meesters in het Rijksmuseum, zie hedendaagse kunst en design in het Stedelijk Museum en ontdek de wereld van Rembrandt in het Rembrandthuis Museum. Of maak gebruik van de gratis canal cruise voucher om prachtige plekken in Amsterdam vanaf het water te zien. Van Gogh woonde en werkte ook een tijd in deze stad.

Van Gogh

Vincent van Gogh

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer