Categorie:Vincent van Gogh

Helene Kröller-Müller & Vincent van Gogh

Van Helene Kröller-Müller, een kunstverzamelaar die het Kröller-Müller Museum in Nationaal Park de Hoge Veluwe oprichtte, wordt wel gezegd dat zij een van de eerste mensen was die het talent van Vincent Van Gogh erkenden. Haar levenswerk wordt gevormd door de grootste privécollectie van het werk van Van Gogh ter wereld. Het was ongetwijfeld haar passie voor zijn oeuvre die hem meer internationale erkenning bezorgde.

  • Bekijk een gevarieerde selectie van de 300 werken van Vincent van Gogh in de op een na grootste collectie van zijn werk.
  • Ontdek hoe de aandacht van Helene Kröller-Müller leidde tot internationale erkenning van Van Gogh.
  • Bekijk iconische werken van moderne kunstenaars in een prachtig nationaal park.

De kunstpassie van Helene Kröller-Müller

Helene Kröller-Müller was een belangrijke Europese mecenas in de vroege 20e eeuw en een van de eerste vrouwen in Europa die een grote kunstverzameling bijeenbracht. Ze werd in 1869 geboren in Duitsland en trouwde in 1888 met de zakenpartner van haar vader, de Hollander Anton Kröller. Onder leiding van Kröller groeide Müller & Co uit tot een bijzonder winstgevend bedrijf, wat Helene in staat stelde om in 1907 te beginnen met een kunstverzameling. Ze werd hierin geholpen door de invloedrijke kunstcriticus en mentor H.P. Bremmer, zelf ook een groot liefhebber van het werk van Vincent van Gogh. Samen kochten zij en haar echtgenoot tussen 1907 en 1922 bijna 12.000 kunstwerken aan, een van de grootste particuliere kunstcollecties uit de 20e eeuw. Centraal in de collectie staan bijna 300 werken van Van Gogh. Men gelooft dat de tentoonstelling van deze werken aanzienlijk heeft bijgedragen aan de roem van de kunstenaar. In 1935 doneerden zij en haar echtgenoot de hele collectie aan het Hollandse volk. Het Kröller-Müller Museum opende zijn deuren op een door bomen omgeven locatie in Nationaal Park de Hoge Veluwe in 1938. De beeldentuin werd in 1961 geopend.

Erkenning voor Vincent van Gogh

Het talent van Van Gogh werd helaas niet erkend toen hij nog leefde. De mentor van Helene, H.P. Bremmer, behoorde echter wel tot de kleine kring bewonderaars en beschouwde hem als een van de ‘grote geesten van de moderne kunst’. Onder begeleiding van Bremmer begon Helene werken van de kunstenaar aan te kopen bij dealers in Holland, Parijs en Berlijn. ‘Bosrand’ was de eerste aanwinst in 1908. Het feit dat zij een deel van zijn werk tentoonstelde en anderen vertelde over het belang ervan, droeg bij aan de erkenning die Van Gogh maakte tot de wereldberoemde kunstenaar die hij vandaag is.

Bekijk de grootste particuliere Van Goghverzameling ter wereld

Omdat de Kröller-Müllers zulke liefhebbers van het werk van Van Gogh waren, bezit het Kröller-Müller Museum tegenwoordig de op een na grootste collectie werken van Van Gogh ter wereld. Alleen het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een grotere collectie. Tussen 1908 en 1929 kochten Helene en Anton 91 van zijn schilderijen en 180 werken op papier aan. Hieronder zijn direct herkenbare meesterwerken, zoals ‘Caféterras bij nacht’ en ‘Landweg in de Provence bij nacht’, maar ook minder bekende schilderijen en krijt-, potlood- en inkttekeningen van landschappen en het boerenleven. Tegenwoordig wordt zijn werk op doordachte wijze tentoongesteld in verscheidene tentoonstellingen in het museum, met name een speciale Van Gogh Galerij.

Moderne meesterwerken tussen de bomen

Het Kröller-Müller Museum bezit ook een indrukwekkende collectie 20e-eeuwse kunst. Hieronder zijn werken van belangrijke vertegenwoordigers van de Kubisten, Futuristen en Avant-garde: Picasso, Georges Braque, Giacomo Balla, Vilmos Hùszar, Fernand Léger en anderen. Helene Kröller-Müller was ook een groot liefhebster van de kunstbeweging De Stijl en steunde daarom de bekende kunstenaar Bart van der Leck. In haar collectie zijn ook verscheidene werken van Piet Mondriaan te bewonderen. In de beeldentuin, een van de grootste in zijn soort in Europa, kunnen bezoekers werken van iconische kunstenaars bewonderen te midden van de bomen en tuinen. De collectie omvat sculpturen van meer dan 160 kunstenaars, onder wie Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Pierre Huyghe, Gerrit Rietveld, Richard Serra, Joep van Lieshout en vele anderen.

In de buurt

Het Kröller-Müller Museum ligt in Nationaal Park de Hoge Veluwe, een van de grootste natuurgebieden in Holland. Combineer uw bezoek aan het museum met een wandeling of fietstocht door het park om de dieren en vrije natuur van Gelderland te ervaren.

Warm aanbevolen!

Proef plaatselijke producten uit de Veluwe in een van de Michelinrestaurants in de buurt. Bij een aantal hiervan kunt u bovendien overnachten. Een aantal restaurants serveert ook een bijzonder menu geïnspireerd op het werk van Van Gogh.

Vond je dit interessant? Ontdek meer