Geniet van Smaak van Van Gogh, culinaire heerlijkheden geïnspireerd door de kunstenaar - Holland.com
Vincent van Gogh

Smaak van Van Gogh

Adres:
Houtkampweg 6
6731AW Otterlo
Bekijk de website

De stad Ede in de uitgestrekte provincie Gelderland is een van de culinaire juwelen van Nederland. Met hun heerlijke eetgelegenheden, prachtige landschappen en historische sfeer zijn de stad en de omringende dorpen absoluut een bezoek waard. Dit gebied wordt niet voor niets gezien als het centrum van de Veluwse ‘FoodValley’ en het Edense project Smaak van Van Gogh biedt iedereen de mogelijkheid om deze prachtige regio te ervaren met de producten en smaken geïnspireerd door een van de bekendste kunstenaars van Nederland: Vincent van Gogh. Het initiatief is tot stand gekomen met steun van het Kröller-Müller Museum, waar de op een na grootste collectie van Van Gogh is gehuisvest. U kunt zich dus verheugen op een aantal goed geïnformeerde menu’s.

  • Bezoek Ede en laat de gerechten geïnspireerd op Van Gogh een culinair beeld schetsen van het leven van deze legendarische kunstenaar.
  • Ervaar de emoties van Van Gogh op vernieuwende wijze dankzij de speciale smaakprofielen.
  • En koop verrukkelijke producten geïnspireerd op Vincent om ook thuis nog te kunnen nagenieten.

Ontdek Taste of Van Gogh in en rond Ede

Chefkoks van toprestaurants in de regio Ede hebben zich door Vincent van Gogh laten inspireren tot een aantal bijzondere gerechten. Ze maken gebruik van ingrediënten die in de werken van de kunstenaar te zien zijn (vanzelfsprekend lokale producten) en hebben zich laten inspireren door de persoonlijke brieven van Van Gogh aan zijn broer. De seizoensproducten weerspiegelen de breed gedocumenteerde emoties, uitdrukkingen en verhalen van de kunstenaar.

U kunt het hele jaar door in deelnemende restaurants genieten van gerechten in het kader van Smaak van Van Gogh, maar er worden in de loop van het jaar ook speciale programma’s georganiseerd, zoals een tiendaags dinerevenement in de herfst. Daarnaast kunt u zelfs de Smaak van Van Gogh-fietsroute volgen langs hoogtepunten in en om Ede.

Smaak van Van Gogh restaurants

Ga met Van Gogh op avontuur in de regio Ede en geniet van een heerlijke maaltijd in een van de deelnemende restaurants. Zo serveert restaurant Monsieur Jacques in het Kröller-Müller Museum een stevige Van Gogh-salade met gerookte kip, sperziebonen en natuurlijk zonnebloempitten. Andere deelnemende restaurants zijn Het Oude Politiebureau met zijn seizoensmenu bestaand uit drie, vier of vijf gangen, Restaurant De Waldhoorn met een driegangenmenu (Mediterraanse tomatensoep, gemarineerde varkenshaas en huisgemaakt ijs) en De Langenberg met een verrukkelijk driegangenmenu met pannenkoeken. Ook De Houtzagerij, Restaurant Aan ’t Strand, brasserie Buitenzorg, Partycentrum De Molen, Baron van Ede, Ede aan de Kook en Theehuis de Roek doen mee.

Smaakprofielen van het seizoen

Drie topchefkoks in Ede ontwikkelden de indrukwekkende smaakprofielen in samenwerking met de Van Gogh-specialisten van het Kröller-Müller Museum. Elk deelnemend restaurant heeft deze smaakprofielen nauwgezet aangehouden en zo zijn eigen Van Gogh-gerechten gecreëerd. Omdat Ede zich in het hart van de FoodValley bevindt met zijn vruchtbare aarde, historische landbouwkundige kennis en geavanceerde wetenschappelijke inzicht, is elk Smaak van Van Gogh-ingrediënt geproduceerd en bereid in dit paradijs voor lekkerbekken.

Er zijn vier verschillende smaakprofielen, die elk zijn geïnspireerd op een ander seizoen. Elk profiel omvat instructies om de individuele gerechten te bereiden, welke ingrediënten moeten worden gebruikt (op basis van de schilderijen en brieven van Van Gogh) en hoe het leven van de kunstenaar tot uiting moet komen in elk gerecht. Zo vertegenwoordigt het winterprofiel de goed gedocumenteerde strijd van Van Gogh tegen depressie. De ingrediënten zijn donkerder en de smaken aardser, terwijl het lenteprofiel lichtere ingrediënten bevat en daarmee de kleurrijke schilderijen uit de lenteperiode van Van Gogh in Parijs vertegenwoordigt.

Laat u inspireren door de smaakprofielen en geniet ook thuis van Smaak van Van Gogh door verrukkelijke lokale producten mee te nemen, zoals  bier, chocolade en appelsap geïnspireerd door Vincent.

Tip van de redactie: Het Kröller-Müller Museum en het prachtige Nationale Park De Hoge Veluwe, een van de grootste aaneengesloten natuurreservaten in Nederland, liggen bij Ede. In het park vindt u 40 kilometer aan fietspaden en 1.800 witte fietsen die gratis mogen worden gebruikt, dus verken dit prachtige gebied met zijn bomen, planten en wilde dieren op de fiets. Vergeet tijdens uw tocht niet de spectaculaire kunst- en beeldencollectie van het Kröller-Müller Museum te bezoeken.

Van Gogh

Vincent van Gogh

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer