Vincents Tekenlokaal in Tilburg

500 keer bekeken

Vincents Tekenlokaal is gevestigd op de werkelijke plek waar Vincent van Gogh als dertienjarig jongetje zijn eerste tekenlessen kreeg. Een historische locatie waar verleden en heden nu samenkomen.

  • Bezoek Vincents Tekenlokaal en ontdek waar hij zijn eerste tekenlessen kreeg.
  • Leer meer over zijn leermeester Constant Huijsmans.
  • Ga zelf tekenen in het hypermoderne, digitale tekenlokaal.

Als dertienjarig jongetje, in het jaar 1866, komt Vincent van Gogh naar Tilburg en bezoekt daar de Rijks-HBS. Hier krijgt hij zijn eerste tekenlessen van de destijds bekende leermeester Constant Huijsmans en ontdekt zijn passie voor de teken- en schilderkunst. Beweerd wordt dat de lessen van Constant Huijsmans een grote, blijvende invloed hebben gehad op de stijl van Vincent Van Gogh.

Reconstructie op een unieke locatie

Vincents school, de Rijks-HBS, was in die tijd gevestigd in het voormalige paleis van Koning Willem II op het grote plein in Tilburg. Vandaag de dag is datzelfde gebouw in gebruik als raadhuis van de stad Tilburg. In het  souterrain van dit schitterende raadhuis heeft men een reconstructie gemaakt van het tekenlokaal waar van Gogh zijn lessen zou hebben gevolgd.

Digitaal tekenlokaal

Bij Vincents Tekenlokaal, ofwel ‘het leukste tekenlokaal van Nederland’, komen verleden en heden samen. Zo kunt u niet alleen ervaren hoe Vincent vroeger les kreeg, maar kunt u zelf aan de slag en digitaal gaan tekenen in een hypermodern, digitaal tekenlokaal. Regelmatig zijn er kunstenaars en illustratoren om de bezoekers te begeleiden. Zeker leuk met de kinderen dus!

Tip van de redactie

Vanaf Vincents Tekenlokaal vertrekt een inspirerende fietsroute door de omgeving waar Vincent op school zat. 

Treed in de voetsporen van Van Gogh

Dit zijn de mooiste Van Gogh locaties in Nederland.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Vincents Tekenlokaal
Adres: 
Stadhuisplein
Tilburg