Water

Water

Nederlanders hebben een unieke band met het water. Het is onze beste vriend en onze ergste vijand. Het heeft voordelen, zoals veel verschillende watersporten en evenementen, unieke landschappen en economische welvaart. Het nadeel is echter dat we altijd alert moeten zijn en onszelf moeten beschermen tegen overstromingen.

  • Een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau.
  • Het laagste punt van Nederland ligt bijna 7 meter onder NAP.
  • Ontdek de watersport, musea en attracties.

Water in Nederland

Het totale oppervlak van Nederland is 41.500 km2, waarvan 7.700 km2 uit water bestaat. De drie grootste rivieren, de Rijn, de Maas en de Schelde, komen Nederland binnen en komen uiteindelijk uit in de Noordzee. Een kwart van het land bevindt zich onder zeeniveau. Nieuwerkerk aan den IJssel is met 6,76 meter onder zeeniveau het laagste punt van Nederland.  

Watersport & Evenementen 

Nederland is perfect geschikt voor een watersportvakantie. De bekendste waterprovincies zijn Friesland (met de Friese meren en de Waddeneilanden) en Zeeland. Hier kunt u vissen, (para)sailen, varen, kite- en windsurfen, roeien, zwemmen, duiken, waterskiën en zelfs door de modder waden: wadlopen.  

Populaire waterevenementen zijn de Wereldhavendagen in Rotterdam, HISWA in Amsterdam, de kampioenschappen skûtsjesilen in Friesland en de North Sea Regatta in Scheveningen. Sail, het grootste zeevaartspectakel ter wereld, vindt eens in de vijf jaar plaats. De volgende editie is in 2020.

Musee & attracties

De Nederlandse onderdelen op de UNESCO werelderfgoedlijst hebben op één na allemaal met water te maken. Van de eerste Nederlandse polder, de Waddeneilanden, de Stelling van Amsterdam tot het voormalige eiland Schokland, het D.F Woudagemaal, de molens bij Kinderdijk en de Amsterdamse grachten. 

Naast deze UNESCO-plaatsen zijn er verschillende interessante musea en attracties over water. De Deltawerken en Neeltje Jans, het Maritiem Museum Rotterdam, VOC-schip De Batavia, Giethoorn (het Nederlandse Venetië) en een paar nationale parken. 

Stormvloedkeringen 

Door de eeuwen heen hebben Nederlanders een strijd tegen het water gevoerd. Molens werden gebruikt om het waterniveau te onder controle te houden en dijken hielden de voeten droog. Vandaag de dag zijn er veel geavanceerde stormvloedkeringen, zoals de Afsluitdijk en de Europoortkering, die het water in bedwang houden en Nederland beschermen tegen overstromingen.

De bekendste stormvloedkeringen zijn de Deltawerken, die ook wel het achtste wereldwonder worden genoemd. Deze keringen beschermen het land rondom de rivierdelta van Rijn, Maas en Schelde. De Deltawerken zijn ontwikkeld na de watersnoodramp in 1953. Een 20 uur durende noordwesterstorm werd de dijken van Zeeland te veel. Bijna tweeduizend mensen stierven en meer dan 150.000 hectare land raakte overstroomd. Met de bouw van de Deltawerken is de kans op een overstroming zoals die in 1953 verkleind tot ééns in de 4000 jaar. 

Voorspoed

In de Gouden Eeuw groeide Nederland uit tot een handelsgrootmacht in de zeevaart. De beroemde VOC-schepen voeren overal heen met handelswaar, van specerijen en stoffen tot slaven. Dit laatste was een zwarte pagina in de geschiedenis van het Nederland.  

In de loop van de tijd is Nederland een belangrijke speler geworden in de verscheping van containers en transport over water. De Rotterdamse haven is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. De visserijsector is ook heel belangrijk geworden. Nog belangrijker is dat Nederland internationaal wordt gezien als expert op het gebied van watermanagement. En ten slotte is de watersector betrokken bij innovaties op het gebied van duurzaam watergebruik en architectonische alternatieven voor stedelijke ontwikkeling op het water.

Vond je dit interessant? Ontdek meer