Delft: Oranjestad - Holland.com
De Nederlandse Koninklijke Familie

Delft: Oranjestad

Delft is de Oranjestad van Holland. De hechte band tussen het Huis van Oranje-Nassau en de stad Delft gaat honderden jaren terug tot de 16de eeuw. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog met Spanje verbleef prins Willem van Oranje (1533-1584), graaf van Nassau, regelmatig met zijn gezin en hofhouding in het Sint-Agathaklooster. De prins van Oranje vocht vanuit het vrije noorden met zijn staatstroepen tegen de Spaanse overheersing in het zuiden. Hij voelde zich veilig binnen de versterkte stad Delft.

  • Delft is al eeuwenlang dé Oranjestad van Nederland.
  • Ontdek waar Willem van Oranje zijn laatste dagen heeft doorgebracht.
  • Ervaar de stad waar de Nederlandse monarchie opbloeide.

10 juli 1584 wordt de grondlegger van de Nederlandse monarchie in het klooster doodgeschoten door Balthasar Gerards. Hij wordt begraven in de Nieuwe Kerk in Delft, omdat Breda, met het familiegraf, in Spaanse handen is. Sindsdien vonden alle leden van het Oranjehuis hun laatste rustplaats in de grafkelders van deze kerk. 

Praalgraf in Nieuwe Kerk

Het indrukwekkende praalgraf van Willem van Oranje staat prominent in de Nieuwe Kerk, een laatgotische kruisbasiliek (1381-1510). Onder het mausoleum uit 1614-1622, naar ontwerp van Hendrick de Keyser, liggen de – niet voor het publiek toegankelijke – grafkelders van het vorstenhuis. Verder in de kerk: gebrandschilderde ramen, tentoonstelling en videopresentaties over de koninklijke bijzettingen, de geschiedenis van de kerk en gebeeldhouwde grafmonumenten. U kunt de toren (108,75 m en daarmee de op één na hoogste van Nederland) beklimmen en van een spectaculair uitzicht genieten.

Prinsenhof: residentie van Oranje

In de gang waar Willem van Oranje zijn laatste schreden zette, liepen eerder nonnen in het omstreeks 1400 gestichte Sint-Agathaklooster. Tot de Prins er zijn intrek nam. Na zijn erbarmelijke dood kreeg het vele bestemmingen, van Latijnse school tot kazerne. In 1962 werd het een museum, genoemd naar zijn illustere bewoner: het Prinsenhof. U bekijkt er natuurlijk de kogelgaten, maar maakt ook kennis met het verhaal van Willems strijd tegen de Spanjaarden en de andere hoofdrolspelers in de Tachtigjarige Oorlog. Uit de Gouden Eeuw, de glorietijd van Delft, heeft het museum een prachtige collectie aardewerk, zilver, tapijten en schilderkunst.