Cijfers en weetjes over Nederland - Holland.com
Algemene informatie

Feiten & Cijfers

Wilt u meer weten over Nederland? Dit zijn de belangrijkste feiten en cijfers.

Oppervlak: 41.528 km² (18,41% water)
Totale bevolking: 17 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 498 mensen per km2
Hoofdstad: Amsterdam (inwoners: 834.119 in 2015)
Regeringszetel: Den Haag
Officiële talen: Nederlands, Fries (alleen gesproken in Friesland)
Type regering: constitutionele monarchie - parlementaire
Religie: 29% rooms-katholiek, 19% protestant,
Valuta: Euro
Nationale feestdagen: Koningsdag (27 april) Bevrijdingsdag (5 mei)
Hoogste punt: 323 m (Vaalserberg, Limburg)
Laagste punt: -6,7 m (Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland)
Gemiddelde temperatuur in juli: 17.4 °C
Gemiddelde temperatuur in januari: 2.8 °C

Bevolking

Met 17 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 498 mensen per km2 is Nederland het dichtst bevolkte land van de Europese Unie en een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Het totale oppervlak van Nederland is 41.500 km2. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, maar de regering is gevestigd in Den Haag. Meer dan 40% van de totale bevolking woont in de Randstad, in de omgeving van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Taal

Nederlands is de officiële taal. In de provincie Friesland wordt ook Fries gesproken. Dit is niet enige officieel erkende regionale taal. Andere, niet-erkende regionale talen zijn het Nedersaksisch en het Limburgs. In andere delen van Nederland spreken mensen naast standaard Nederlands vaak een dialect. Veel Nederlanders spreken ook Duits en Engels.

Landschap

Water is bepalend voor het Nederlandse landschap. Drie grote Europese rivieren (Rijn, Maas en Schelde) monden in Nederland uit in de Noordzee en vormen een belangrijke delta. 26% van Nederland ligt lager dan de zeespiegel. In hun eeuwenlange strijd tegen het water hebben de Nederlanders een watersysteem ontwikkeld dat bestaat uit dijken, polders en waterkeringen. Nederland heeft echter meer te bieden dan de bekende groene, vlakke polderlandschappen met zwart-witte koeien.

Economie

Nederland staat bekend als politiek stabiel land met een gezond financieel beleid. Nederland is een van de meest open economieën ter wereld en is een van 's werelds grootste exporteurs.

Driekwart van de beroepsbevolking werkt in de tertiaire sector, een kwart in de industriële sector en slechts 4% in de landbouw. Ondanks deze cijfers is Nederland een grote exporteur van land- en tuinbouwproducten. Enkele grote Nederlandse bedrijven: Shell, Unilever, Akzo Nobel, Philips, Aegon, ING Groep, Rabobank, Heineken, PostNL en Randstad.

Sport

Populaire sporten in Nederland zijn voetbal, hockey, tennis, wielrennen, golf, volleybal, korfbal, handbal, zwemmen en schaatsen. Vooral de Nederlandse voetballers en schaatsers hebben een wereldwijd een goede reputatie.

Oranje is de kleur van het Nederlandse koningshuis en staat voor de nationale identiteit. Daarom hullen de Nederlandse fans zich in oranje. Tijdens sommige sportevenementen kleurt het hele land oranje en raken mensen in de ban van de Oranjekoorts.

Volkslied

Het Nederlandse volkslied is Het Wilhelmus, dat bestaat uit 15 coupletten. Het gaat over stadhouder Willem van Oranje. Het wordt vandaag de dag nog steeds gespeeld bij officiële gelegenheden, maar de meeste Nederlanders kennen het omdat het bij interlands wordt gespeeld.

Omgangsvormen

Nederlanders zijn creatief, ruimdenkend en pragmatisch. Ze zijn ook nogal direct, eerlijk en open in de omgang met anderen. Nederlanders staan bekend om hun tolerante houding tegenover maatschappelijke kwesties zoals abortus, euthanasie en gebruik van (soft) drugs.

Alles over Nederland

Kom alles te weten over Nederland en Holland. Feiten, cijfers en leuke wetenswaardigheden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer