Foto: © Mark Hessling - Unsplash
Informatie en weetjes over Nederland

Het Nederlandse drugsbeleid

Nederland staat bekend om zijn tolerante drugsbeleid. Maar veel mensen realiseren zich niet dat alle drugs eigenlijk verboden zijn in Nederland. Een goed begrip van het Nederlandse drugsbeleid kan u veel problemen besparen. 

In Nederland zijn alle drugs verboden. Het is illegaal om drugs te produceren, bezitten, verkopen, importeren of exporteren. De overheid heeft echter een gedoogbeleid ontwikkeld dat het roken van cannabis onder strikte voorwaarden toestaat. 

Coffeeshops 

Coffeeshops mogen alleen softdrugs verkopen, en niet meer dan vijf gram cannabis per persoon per dag. Er zijn strenge regels voor de hoeveelheid toegestane softdrugs en de omstandigheden waaronder de drugs worden verkocht en gebruikt. Het is coffeeshops niet toegestaan om met drugs te adverteren. Het is voor personen onder de 18 verboden om drugs te kopen of zich in een coffeeshop te bevinden. 

Drugsbeleid 

Het doel van het Nederlandse drugsbeleid is: de vraag naar drugs, de toevoer van drugs en het risico voor de drugsgebruiker, zijn directe omgeving en de samenleving te verminderen. 

Het Nederlandse beleid is eerder pragmatisch dan idealistisch en gaat ervan uit dat het onmogelijk zou zijn om mensen er geheel van te weerhouden om drugs te gebruiken. Daarom mogen coffeeshops kleine hoeveelheden softdrugs verkopen. Deze praktische aanpak betekent dat de autoriteiten zich daadwerkelijk kunnen richten op de grote criminelen die van de drugshandel profiteren en harddrugs verkopen. 

Niet te missen in Nederland

Culinaire ervaringen

De Heineken Experience

Ontdek de wereld van Heineken® met een interactieve rondleiding op eigen gelegenheid in de voormalige Heineken® brouwerij.

Culinaire ervaringen

House of Bols

Bezoek House of Bols en ontdek het verhaal van 's werelds oudste distilleerderij.

Huur een bootje, kano of waterfiets en verken de grachten van Amsterdam, Den Haag of Utrecht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

}">