Foto: © Olha Rohulya via Shutterstock

Nederland staat misschien niet perse bekend om z'n mooie weer, maar toch zeker wel om z'n mooie luchten. De mooie stapelwolken zijn niet voor niets inspiratie geweest voor vele van de beroemde Hollandse schilders uit vroegere tijden. Bij kunstkenners staan ze dan ook welbekend als Ruisdael-wolken, genoemd naar de beroemde 17e eeuwse schilder Jacob van Ruisdael.

  • Geniet van de prachtige Hollandse luchten.
  • De Nederlandse lucht heeft schilders uit de Gouden Eeuw geïnspireerd.
  • Bewonder het prachtige schouwspel van stapelwolken.

Wolken en hun namen

Niet voor niets kent onze taal veel namen voor verschillende wolken, meestal vernoemd naar bekende voorwerpen. Bloemkoolwolken, schapenwolken, aambeeldwolken of stapelwolken... je snapt gelijk waarom ze zo heten.

Hollands licht

De vraag is: hoe komt het Nederlandse licht zo bijzonder dat het hele generaties kunstenaars aantrok? Volgens sommigen komt het daar het vele water in Nederland dat het licht reflecteerde tegen de wolken. Zij beweren dan ook dat het licht is veranderd doordat veel van het water in Nederland is ingepolderd en de reflecties zijn veranderd. Anderen zeggen dat het door de waterrijke grijze luchten komt, waardoor harde contrasten vervagen. Als dan de zon ergens doorbreekt lijkt het alsof het landschap op die ene plek wordt opgetild. Hoe dan ook, de Nederlandse luchten blijven een mooi schouwspel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer