Eten & drinken

Biertje?

52 van 81 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Bier brouwen doen we in Nederland al sinds het begin van de jaartelling. Oorspronkelijk werd het vooral gedaan in de vele kloosters, maar de laatste eeuwen zijn er grote bierbrouwers die hun beroemde biermerken wereldwijd distribueren. Niet alleen kunt u in sommige van deze brouwerijen een rondleidingen krijgen, u kunt het natuurlijk ook eens proeven op een terrasje of in een café. De meeste cafés schenken de bekende grote biermerken van de tap, maar vaak hebben ze ook volop 'speciaalbieren': bijzonder gebrouwen biertjes in kleine, locale brouwerijen. Maar kijk uit... die speciaalbiertjes willen nogal eens verraderlijk sterk zijn.

  • Neem een rondleiding in een van de Amsterdamse brouwerijen.
  • Proef de bijzondere biertjes in de lokale kroeg.
  • Geniet van het gezelschap!

Historisch lekker

Vandaag de dag genieten we van een biertje voor de gezelligheid, maar honderden jaren geleden dronk men het omdat het water vaak besmet was en de melk snel bedierf. Aangezien bier gekookt water bevat en ook de hoppen bijdragen aan het sterilisatieproces, dronken volwassenen en kinderen destijds volop bier. Talloze dorpen hadden dan ook hun eigen, kleine brouwerij, vergelijkbaar met de vele kleine brouwerijtjes die u vandaag de dag door heel Nederland kunt vinden.

Geniet van Holland met een biertje

Nederlanders drinken vaak in een van de 'bruine kroegen' hun biertje. U vindt deze cafés in bijna elke stad of dorp. Bruine cafés stralen het Nederlandse begrip 'gezelligheid' uit, een term zonder exacte vertaling, maar die in grote lijnen ontspannen, aardig en sociaal betekent.

In de meeste cafés wordt bier geserveerd in glazen van 0.25 liter. Dit is ongeveer de helft van een Amerikaanse pint. De Nederlanders zijn heel toegankelijk dus knoop vooral een gesprekje aan terwijl u aan de bar zit.

Bezoek een brouwerij

De Heineken Brouwerij bevond zich vroeger in het centrum van Amsterdam, en hier vindt u vandaag de dag de Heineken Experience. Binnen is een populaire interactieve rondleiding over het brouwen van bier en Heinken.

Brouwerij 't IJ is een kleine zelfstandige brouwerij in een windmolen in Amsterdam. Ze brouwen normale en seizoensgebonden bieren en in het naastgelegen café kunt u bier proeven en heerlijk op het terras zitten.

Altijd lekker

Kies na een lange dag een gezellig cafeetje uit en laat u adviseren door de barman. Of u nu kiest voor een bekend Hollands biermerk van de tap of een bijzonder gebrouwen biertje uit een fles, een Hollands biertje is lekker en uitstekend tegen de dorst. Proost!