Eten & drinken

Hollands broodbeleg

47 van 72 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederlanders kunnen geen dag zonder hun brood en broodbeleg. Roggebrood, beschuit, ontbijtkoek, krentenbollen...Nederlanders eten brood voor ontbijt en lunch. Logisch dus dat we ook een grote variatie broodbeleg kennen. Uiteraard is er worst en kaas, maar ook veel bijzondere zoetigheden. Zoete smeersels als appelstroop, chocoladepasta's of speculaas, maar ook talloze strooisels als hagelslag en 'muisjes' in alle soorten en maten. Je hoeft er overigens geen Nederlander voor te zijn om ze superlekker te vinden!

Hagelslag

Eén van de populairste soorten broodbeleg is hagelslag: zoete chocoladekorrels in melk, wit en puur die op het eerste gezicht meer op taartversiering lijken. In Nederland werd hagelslag voor het eerst gemaakt in 1936, nadat een vijfjarig jongetje herhaaldelijk de directeur van Venz vroeg om chocola als broodbeleg te gaan produceren. Inmiddels is het zoete broodbeleg van Venz niet weg te denken uit de Nederlandse schappen.

Verslavend lekker

Bent u in Nederland, vergeet dan vooral niet een aantal soorten van dit zoete broodbeleg te proeven. Het is verkrijgbaar in alle supermarkten en hoogst waarschijnlijk ook in uw hotel aan de ontbijttafel. Maar wees gewaarschuwd: het is zó verslavend lekker dat veel Nederlanders in het buitenland er alles aan doen om het in te laten vliegen.