Hollandse asperges - Holland.com
Eten & drinken

Hollandse asperges

'Het witte goud', 'koningin van de groente'... met zulke bijnamen moet de asperge wel een bijzonder smaakvolle groente zijn. En elk voorjaar, traditioneel vanaf de tweede donderdag in april, worden ze volop gegeten.

Eet ze zo vers mogelijk

Gerecht voor 4 personen

Ingrediënten
1kg witte asperges
1 kg aardappelen
4 eieren
100 gr boter
8 plakken gekookte hem
snufje versgeraspte nootmuskaat
verse peterselie (fijngesneden), garnering

Bereidingswijze

 1. Was de asperges en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Schil de stengels met een dunschiller, doe de schil en afsnijdsels in een grote pan en bedek deze met een theedoek.
 2. Leg de schoongemaakte asperges op de theedoek, vouw de doek over de asperges heen en zet het geheel onder water. Voeg zout toe, breng aan de kook en op een zacht vuurtje 10 minuten laten koken.
 3. Breng de aardappels in een pan met water aan de kook, ongeveer 20 minuten laten gaarkoken.
 4. Haal de pan met asperges van het uur en laat het nog even 15-20 minuten staan. Controller de gaarheid van de asperges door met een vork in de onderkant te prikken (zacht maar niet papperig).
 5. Kook de eieren in een pan met kokend water in 10 minuten hard. Giet de eieren af en laat ze even schrikken onder koud water. Pel ze vervolgens en halveer ze in lengterichting.
 6. Smelt de boter en voeg naar smaak zout en peper toe.
 7. Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een theedoek uitlekken. Schenk de gesmolten boter in een juskom. Giet vervolgens de aardappels af.
 8. Verdeel de asperges over 4 borden en garneer het gerecht met ham, 2 halve eieren en aardappeltjes. Nootmuskaat en peterselie erover strooien en serveer het gerecht direct.

  Asperges uit Limburg

  In Nederland worden asperges voornamelijk in Limburg geteeld. Vanaf half april worden de asperges gestoken en kunt u ze kopen bij de boer, in de supermarkt en uiteraard in de vele gerenommeerde restaurants van Nederland. Eet u ze op de klassieke wijze met ham en ei of gaat u voor een moderne variant?

Vond je dit interessant? Ontdek meer