Eten & drinken

Hollandse wijnen

106 van 166 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Al sinds de Romeinse tijd wordt er in Nederland wijn verbouwd. In eerste instantie was dat vooral in de wat zuidelijker gelegen heuvels in Limburg, maar inmiddels zijn er in ons hele land meer dan 150 commerciële wijngaarden. De meeste zijn te vinden op de zandgronden in Gelderland en in het heuvelachtige Limburg, maar zelfs tot in Groningen wordt er vandaag de dag heerlijke wijn verbouwd.

  • Ontdek de diverse wijngaarden in Nederland.
  • Vindt wijnranken op de heuvels van Groningen tot Maastricht.
  • Proef de bijzondere moderne druivenrassen.

Geschikte druivenrassen

De totale wijnproductie in Nederland bedraagt zo'n 900.000 liter rode en witte wijn. Echter, doordat het klimaat in ons land niet gunstig is voor de traditionele druivenrassen als Merlot en Cabernet Sauvignon, worden hier vooral druivenrassen verbouwd die beter tegen de kou kunnen. Dat zijn klassieke rassen als Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay, maar ook nieuwere zoals Regent, Cabernet Cantor, Pinotin, Riesel, en Cabernet Blanc.

Wijngaard bezoeken?

Wilt u een bezoek brengen aan één van de wijngaarden, dan kunt op vele plekken terecht. U kunt bij de lokale VVV-kantoren navraag doen en zij vertellen u precies waar u terecht kunt. Let wel, voor een bezoek aan een wijngaard moet u vaak van tevoren een afspraak maken.

Wijnbouw in Limburg

De meeste wijngaarden vindt u in het zuiden van ons land. Limburg is met ruim 90 hectare het grootste wijnbouw gebied van Nederland. Op de heuvels rondom Maastricht vindt u een aantal toonaangevende wijngaarden welke mede bijdragen aan het culinaire karakter van deze streek.