Eten & drinken

Hutspot

463 van 518 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Op 3 oktober viert de stad Leiden haar overwinning op de Spaanse bezetters in 1574. Het is een jaarlijks evenement, dat de Leidenaren vieren met grote hoeveelheden wit brood en haring. Bovendien eten ze nog grotere hoeveelheden ‘hutspot’, een kleurrijk gerecht met gestampte aardappelen. Inmiddels wordt het niet alleen meer op 3 oktober gegeten want het is een populaire maaltijd tijdens de gure wintermaanden.

Hutspot wordt van oudsher geserveerd met klapstuk, rundvlees dat wordt gestoofd. Soms wordt er ook een Hollandse gehaktbal bij geserveerd. De beste penen voor dit gerecht zijn winterpenen, zoals de Flakkee of Autumn King penen. Dit zijn dikkere en grotere varianten van de oranje wortel, die kort na de eerste vorst worden geoogst. De suiker in de peen geven dit gerecht een zoete bijsmaak, waardoor jong en oud het lekker vinden.

De wortel verscheen in de 17e eeuw voor het eerst in Holland. De groente kwam uit Iran en werd gecultiveerd tot hij een helderoranje kleur had ter ere van het koninklijk huis, de Oranjes.

Hutspot met klapstuk

  • 500 gram ribstuk (rundvlees)
  • 400 ml water
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 laurierblaadje
  • 8 hele zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel bloem opgelost in 100 ml water
  • 6 grote aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 8 grote penen, geschild en in blokjes gesneden
  • 4 grote uien, geschild en in ringen gesneden
  • Zout en peper

Het water in een gietijzeren pan of stoofpan gieten en aan de kook brengen. Het bouillonblokje erbij doen en roeren tot het is opgelost. Rundvlees, laurierblad en peperkorrels toevoegen en ongeveer 90 minuten op laag vuur stoven tot het vlees zacht is.

Het vlees op een serveerbord leggen. Laurierblad en peperkorrels weggooien en de opgeloste bloem door de vloeistof roeren. Vleesstukjes op de bodem losschrapen. Het vuur langzaam hoger draaien tot de jus dikker begint te worden. Jus over het vlees gieten en warm houden.

Intussen aardappelen in een pan doen en water erbij gieten totdat de aardappelen net onder water staan. Gesneden peen erop leggen en tenslotte de uien. Zout toevoegen. Deksel op de pan doen en aan de kook brengen. Het vuur lager zetten en in ongeveer 20 minuten gaarkoken. Water afgieten en apart houden. Aardappelen, uien en peen stampen tot een stevige stamppot. Steeds een eetlepel kookvocht bijvoegen om het geheel te laten binden. Op smaak brengen met zout en peper.

De hutspot op een groot bord serveren. Het vlees snijden en met de jus serveren.