Eten & drinken

Jenever

74 van 100 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Van de vele typisch Nederlandse drankjes is jenever wellicht één van de bekendste. Van oorsprong is het een moutwijn waaraan extracten van de jeneverbes zijn toegevoegd. Echter, sinds het einde van de 19e eeuw wordt er vaak neutrale ethylalcohol aan toegevoegd en wordt het in praktisch alle cafés in Nederland geschonken onder naam 'jonge' of 'oude jenever'. En ook al neemt de consumptie van jenever geleidelijk af, het is nog steeds veruit het populairste 'borreltje'.

Medisch verantwoord?

Al in de middeleeuwen waren we in Nederland bekend met gedestilleerd in de vorm van brandewijn. Deze destillaten hadden vaak een medicinale achtergrond en werden met name tijdens de pestepidemieën volop genuttigd. In de loop van de tijd werden hier bepaalde kruiden aan toegevoegd, ervan uitgaande dat dit een medicinale werking zou hebben. Met name de versie waaraan jeneverbes werd toegevoegd, werd steeds populairder.

Borrelpraat

In de Nederlandse cafés wordt jenever geschonken in een borrelglaasje in de vorm van een kelkje of een shot-glaasje. Veelal wordt het zó vol geschonken – zelfs met een kop erop – dat men het glaasje  leeg serveert en pas daarna inschenkt. De eerste slok neem je dan, terwijl het glas nog op de bar of tafel staat. Bent u van plan jenever te gaan proeven, doe het vooral met mate, want met ruim 40% alcohol is het verraderlijk sterk.

Jenever drinken?

Als u in Nederland bent, bezoek dan eens een van de talloze cafés om jenever te proeven. Voor de beste jenevers gaat u naar Proeflokaal Wynand Fockink. Of breng een bezoek aan House of Bols, 's werelds oudste distilleerderij aan het Museumplein in Amsterdam.