Eten & drinken

Recept andijviestamppot

245 van 272 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Niets is Hollandser dan een ouderwetse stamppot, een pan vol gestampte aardappelen met groente. Traditioneel zijn er verschillende soorten, zoals deze andijviestamppot en stamppot boerenkool. Er is ook een stamppot met twee groenten, bijvoorbeeld hutspot: aardappelen met wortel en ui.

Zuurkoolstamppot, gestampte aardappelen met zuurkool en rookworst, is ook mateloos populair.
De meeste stamppotten bestaan alleen uit aardappelen en groenten en bevatten geen boter of melk. Hollandse aardappelen zijn doorgaans niet zo droog dat je de zuivel mist en uit de groenten komt voldoende vocht om het gerecht smeuïg maar niet te zwaar te maken.

Andijviestamppot is een stamppot die met andijvie wordt gemaakt, een eenvoudig te verbouwen groente die bij vrijwel alle groentewinkels en supermarkten is te krijgen. De bladeren lijken wel wat op sla. Ze worden in repen gesneden en gemengd met de aardappelen nadat die zijn gestampt (in Overijssel, waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt, noemt men dit ‘foeksen’). De warme, zachte aardappelen combineren geweldig met de stevige en ietwat bittere groente. Dit wordt geheid een nieuwe familiefavoriet. Het gerecht kan worden geserveerd met een gehaktbal, rookworst of gewoon met wat gebakken bacon zoals in het recept hieronder.

Omdat andijvie niet het hele jaar door beschikbaar is, is dit dit gerecht ook met andere zachte groenten te bereiden. Amsoi (Indische mosterd), verse spinazie en arugula werken allemaal perfect.

Andijviestamppot

  • 600 gram aardappelen
  • 400 gram andijvie
  • 1 theelepel zout
  • 6 plakjes bacon

De aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden. Aan de kook brengen in een pan met zoveel water dat de aardappelen net onder staan en het zout toevoegen. Op middelhoog vuur in ongeveer twintig minuten gaarkoken. De bacon in een braadpan bakken en in kleine repen of blokjes snijden.
Wanneer met een vork gemakkelijk in de aardappelen kan worden geprikt, het water afgieten en ongeveer een half kopje bewaren. De aardappelen stampen en wat kookvocht bijgieten als de puree te droog is.

De andijvie of andere groenten wassen, spoelen en in reepjes van ongeveer 1 cm breed snijden. Met de gestampte aardappelen mengen en de bacon toevoegen. Op smaak brengen met zout en eventueel een snufje peper of nootmuskaat.