Recept appelflappen - Holland.com
Eten & drinken

Recept appelflappen

De appel is een van de meest veelzijdige vruchten die in de Hollandse keuken wordt gebruikt. Heerlijk in hartige gerechten, zoals hemel-en-aarde met aardappelpuree, gerookt spek en zure appels, maar ook in zoet gebak zoals onze beroemde appeltaart. De appel is alom geliefd.

Proef als u tijd heeft eens een paar van de vele gerechten met appel. In de meeste goede bakkerijen wordt wel een dessert met appel verkocht. U kunt natuurlijk ook vragen wat het personeel zelf lekker vindt! Als u weinig tijd heeft of liever de stad blijft verkennen, kunt u ook onderweg een andere lekkernij kopen: de driehoekige appelflap. Dit appelgebak wordt gemaakt van heerlijk zacht boterdeeg gevuld met verse appels, krenten en rozijnen en maakt onlosmakelijk deel uit van de rijke, gevarieerde traditionele gerechten in Nederland.

Appelflappen

  • 20 gram krenten
  • 20 gram rozijnen
  • 3 gedroogde abrikozen
  • 100 ml appelsap
  • 2 Jonagold appels
  • 2 eetlepels suiker
  • Snufje kaneel
  • 1 pakje bladerdeeg (meestal 10 vierkante vellen)
  • Grove suiker

Laat de krenten, rozijnen en abrikozen wellen in de appelsap, liefst de hele nacht maar ten minste een ruim uur. Laat het bladerdeeg ontdooien terwijl u de appels snijdt en schilt. Verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine stukken. Laat het gewelde fruit uitlekken maar bewaar het vocht. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en meng dit samen met de krenten en rozijnen door de appels en roer het goed door. Voeg suiker en kaneel toe en meng alles zorgvuldig. Zet dit even opzij.

Haal de vellen bladerdeeg los. Leg een vel voor u neer met een hoek naar u toe. Schep 1 tot 1,5 eetlepel vulling op de onderste helft van het deeg, maak de randen nat met wat het overgebleven vocht en vouw de bovenste hoek naar beneden. U heeft nu een driehoek. Druk het deeg langs de randen goed aan, zodat de vulling op zijn plaats blijft.

Leg de driehoeken op een bakplaat met bakpapier en zet deze in de koelkast terwijl u de oven voorverwarmt tot 200°C.

Haal de driehoeken uit de koelkast. Bestrijk de bovenkant van elke driehoek met wat water en strooi er wat suiker overheen. Zet de bakplaat middenin de oven en bak de appelflappen 20 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Ze kunnen warm of koud worden gegeten!

Vond je dit interessant? Ontdek meer