Eten & drinken

Recept boerenkool

330 van 369 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het weer is niet alleen een traditioneel gespreksonderwerp in Nederland maar bepaalt ook wat de Nederlander eet. Zodra de nachtvorst zich aandient, lijkt men ineens trek te hebben in koolsoorten, met name spruitjes en boerenkool.

Nederland heeft een flink en uitgebreid repertoire aan wintergerechten. Hoewel er veel regionale variaties zijn, bestaan de hoofdgerechten meestal uit “aardappelen, vlees en groente”. Ze zijn ook veelzijdig want er is bijna niets dat de Nederlanders niet in hun befaamde “stamppot” stoppen. Dit betekent letterlijk “gestampte pot” en het gerecht bestaat uit gekookte aardappelen die met rauwe of gekookte groenten worden gestampt: wortel en ui voor hutspot, rauwe spinazie of andijvie, of in dit geval boerenkool.

Deze laatste is waarschijnlijk de favoriete stamppot van iedereen en wordt vaak geserveerd met rookworst. Het is niet alleen een traditioneel wintergerecht maar wint de afgelopen jaren ook aan populariteit als maaltijd voor Oud en Nieuw. Niet zo vreemd als we kijken naar de andere traditionele gerechten die op deze feestelijke avond worden gegeten: oliebollen met suiker en appelbeignets!

Boerenkool

  • 500 gram boerenkool
  • 1 kg aardappelen
  • 25 gram ongezouten boter
  • 50 ml warme melk
  • 1 rookworst
  • Snufje zout

Was de boerenkool. Scheur de bladeren van de stengels en snijd ze in smalle repen. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze in een gietijzeren pan. Vul met water tot de aardappelen net onderstaan en leg de boerenkool er bovenop. Leg de rookworst daar weer bovenop. Breng aan de kook met het deksel op de pan. Op zacht vuur 20 minuten laten pruttelen (of totdat de aardappelen gaar zijn). Haal de rookworst uit de pan, giet het kookvocht af en prak de aardappelen en boerenkool met een vork of aardappelstamper. Voeg de boter en melk (of gebruik wat van het kookvocht voor een lichter alternatief) toe aan de stamppot en roer deze er doorheen. Breng indien nodig het gerecht met zout op smaak. Snijd de rookworst in plakken en serveer bij de stamppot, eventueel met mosterd.