Recept Bossche Bollen - Holland.com
's-Hertogenbosch Eten & drinken

Recept Bossche Bollen

Hollanders houden van zoetigheid: koekjes, cake, gebak en chocolade. En we zijn gek op slagroom. Voor ons geen dikke glazuurlaag op onze verjaardagstaart, wij hebben liever slagroom!

Dus logisch dat dit zoete gebak tot 's lands favorieten behoort. Het is net een chocolade éclair maar dan groter, luchtiger, met meer chocolade en veel meer slagroom. Deze Bossche schoonheden hebben de stad 's-Hertogenbosch beroemd gemaakt (of is het andersom?). Het gebak wordt geserveerd met een vork en mes en een handvol servetten. Want je eindigt geheid met slagroom op schoot, op je bloes en op je vingers, net zoals bij een andere Hollandse favoriet: de tompouce. Dat is nu juist de charme van deze Bossche Bollen.

Bossche Bollen

  • 75 ml water
  • 30 gram boter
  • 45 gram bloem
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 1 reep pure chocolade
  • 1 eetlepel water
  • 150 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker

Water en boter in een steelpan verwarmen op middelhoog vuur. Aan de kook brengen en van het vuur halen. Bloem en zout toevoegen en roeren tot het een homogene deegbal wordt. Laten afkoelen tot lauwwarm. Het ei bij het deeg roeren tot het is geabsorbeerd en het deeg een homogeen geheel is geworden.

Bakpapier op een bakplaat leggen en het deeg in vier (voor kleinere bollen) of twee (voor grotere bollen) deegballen verdelen. Op het bakpapier leggen. Ongeveer 20-25 minuten in voorverwarmde oven op 200°C bakken tot de soezen goudbruin zijn. Laten afkoelen.

Intussen slagroom met suiker stijf kloppen. Een spuitzak met kleine spuitmond vullen met de slagroom en door de onderkant van de bollen steken. De bollen met slagroom vullen. Chocolade met een eetlepel water verwarmen in de magnetron (30 seconden op medium) en roeren tot de chocolade tot een saus is gesmolten of au bain Marie laten smelten. Ongeveer vijf minuten laten afkoelen en vervolgens de met slagroom gevulde Bossche Bol ondersteboven in de chocolade dopen. Als u geen vuile handen wilt krijgen, kunt u de bollen ook neerleggen en de chocolade er lepel voor lepel overheen laten lopen.

Ongeveer 20 minuten in de koelkast leggen tot de chocolade hard is geworden en het geheel wat steviger is. Vervolgens simpelweg genieten met een kop koffie en goed gezelschap. En houd de servetten bij de hand!

Vond je dit interessant? Ontdek meer