Eten & drinken

Recept tompoes

191 van 218 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De tompoes is een traditioneel Nederlands gebakje dat vaak ’s middags bij de koffie of tijdens feestelijke gelegenheden zoals een verjaardag wordt geserveerd. Het lijkt op wat in de Verenigde Staten een Napoleon wordt genoemd, Napoleonbakelse in Zweden en Finland en Napoleon-gebak in Noorwegen en Denemarken. In Nederland en België heet het een tompoes of tompouce.

De Nederlandse versie onderscheidt zich door het zoete roze glazuur (of oranje glazuur op Koningsdag!) op de bovenkant, waar vaak nog een witte streep slagroom op zit. Bijna iedereen is er gek op. Dankzij het nationale gevoel voor humor worden tompoezen traditioneel geserveerd wanneer men voor het eerst op bezoek gaat bij de schoonfamilie of een goede indruk moet maken, want het is altijd weer een uitdaging om het taartje te eten zonder dat het uit elkaar barst zodra je erin bijt.

Tompoezen en Bossche bollen behoren tot de lastigste taartjes die gewoon niet netjes te eten zijn, of je nu je handen gebruikt of bestek. Als het niet uitmaakt hoe je overkomt, is het ‘t makkelijkst om dit heerlijke gebakje te eten door de onderste laag stevig tussen je duim en wijsvinger te houden en aan de korte kant te beginnen.

Tompoes

 • 250 ml melk
 • 1 vanillestokje (of 1 eetlepel vanillearoma)
 • 2 eierdooiers
 • 4 eetlepels suiker
 • 4 eetlepels bloem
 • snufje zout
 • 1 vel bladerdeeg
 • 1 opgeklopt ei
 • 3 eetlepels poeder- of glazuursuiker
 • 2 theelepels melk
 • 1 druppel rode kleurstof voor etenswaren of rode bessensap

Verwarm de melk en laat het vanillestokje 15 minuten in de melk trekken. Meng de eierdooiers met de suiker, het zout en een eetlepel bloem. Roer het geheel tot er een crème ontstaat.

Haal het vanillestokje uit de melk, snijd hem in de lengte doormidden en schraap het zaad eruit. Roer het zaad of vanillearoma door de melk. Roer twee eetlepels warme melk door het eierdooiermengsel en roer vervolgens de rest van de bloem erdoor. Schep dit voorzichtig door de warme melk in de pan en zet het op laag vuur. Blijf roeren tot een dikke massa ontstaat. Haal de pan van het vuur en dek het af met plasticfolie, zodat er geen vel ontstaat bij het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Spray een bakplaat in met bakspray. Snijd het bladerdeeg in 4  gelijke rechthoeken en leg ze op de bakplaat. Smeer de bovenkant in met het opgeklopte ei, prik gaatjes in het deeg met een vork en bak 15 minuten of tot het deeg goudbruin is. Haal de bakplaat uit de oven en trek snel het bovenvel los van de onderkant. Wees voorzichtig, het deeg is nog heel warm. Leg de acht rechthoeken op een rooster om af te koelen.

Roer de poedersuiker met de melk en rode kleurstof tot een dik roze glazuur.
Smeer een dikke laag vanillecrème op de onderste helft van het bladerdeeg. Leg de bovenste rechthoek op de vanillecrème en bestrijk de bovenkant voorzichtig met het roze glazuur. Laat de tompoezen drogen en u kunt ervan genieten!