Dutch football team during game 2021
Dutch football team during game 2021
Foto: © KNVB
Informatie en weetjes over Nederland

WK historie van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal heeft in het verleden prachtige resultaten behaald op het Wereld Kampioenschap Voetbal. Nederland behoort zelfs tot de tien best presterende landen op een WK-eindronde. Oranje zat vier keer bij de vier beste ploegen op een Wereld Kampioenschap. In 1974, 1978 en 2010 verloor het Nederlands elftal de WK finale en in 1998 behaalde het de vierde plaats nadat het in de halve finale na strafschoppen werd uitgeschakeld door Brazilië.

WK 1974: Nederland - West-Duitsland

Het Nederlandse voetbal floreerde in de jaren zeventig. Onder leiding van Rinus Michels werd het totaalvoetbal geïntroduceerd en met een sterspeler als Johan Cruijff in de gelederen was het Nederlands elftal een geduchte tegenstander. Met aanvallend voetbal, flitsende combinaties en prachtige doelpunten werden tegenstanders zoals Brazilië en Argentinië weggespeeld. Oranje leek op weg naar de wereldtitel, maar in de finale gooide thuisland West-Duitsland roet in het eten door met 2-1 te winnen.

WK 1978: Nederland - Argentinië

Vier jaar na de verloren finale in Duitsland stond het Nederlands elftal opnieuw in de finale. Coach Ernst Happel wist Oranje zonder Johan Cruijff naar de finale te leiden. In de finale moest Oranje het tegen gastland Argentinië opnemen. De finale werd uiteindelijk in de verlenging bepaald met twee doelpunten van de Argentijnen en daarmee werd de eindstand bepaald op 3-1.

WK 2010: Nederland - Spanje

Het WK 2010 werd georganiseerd in Zuid-Afrika. De ploeg van coach Bert van Marwijk speelde aanvallend en geconcentreerd en wist alle wedstrijden tot aan de finale overtuigend te winnen. Na 32 jaar stond Nederland weer in de finale van een WK en ditmaal was Spanje de tegenstander. In de extra tijd van de wedstrijd scoorde Spanje de enige goal van de wedstrijd, waardoor Nederland voor de derde keer met lege handen stond.

Bij terugkomst werd het Nederlands elftal onthaald alsof het de finale had gewonnen. Ruim 700.000 oranje fans stonden langs de grachten en op het Museumplein om het succesvolle Oranje te huldigen met het prachtige resultaat.

WK 2014: Nederland - Brazilië

Het WK 2014 werd georganiseerd in Brazilië. De ploeg van coach Louis van Gaal heeft een uitstekend WK gespeeld. De verwachtingen dat Oranje het ver zou schoppen was niet positief alvorens het WK begon. De poule waar Oranje in zat was sterk, zo speelde Oranje de openingswedstrijd tegen de voormalige wereldkampioen Spanje, waar Oranje in 2010 van verloor. Deze openingswedstijd overtrof alle verwachtingen (zelfs internationale pers raakte er niet over uitgepraat), Oranje versloeg voormalig wereldkampioen Spanje met 5-1. Met deze winst op zak won Oranje eveneens van Australië (3-2) en Chili (2-0) en werd Oranje poule winnaar. Oranje liet vervolgens Mexico (2-1) en Costa Rica (strafschoppen: 4-3) achter en stond tegenover Argentinië in de halve finale. Helaas strandde hier de droom voor de wereldbeker voor het Oranje team. Met strafschoppen verloor Oranje met 2-4. In de troostwedstrijd won Oranje van Brazilië en behaalde zo wel de brons op het WK van 2014. Oranje heeft fantastisch gespeeld en Nederland is ook trots op het hele team van 2014.

WK 2018: Nederland is er helaas niet bij

Helaas heeft het Nederlands Elftal zich niet weten te kwalificeren voor het WK 2018 in Rusland.

Ontdek de thuisbasis van de bekende voetbalclub Ajax.

Holland-fans zijn te herkennen aan hun oranje uitdossing. Lees hier waarom de kleur oranje voor Holland-fans zo belangrijk is.

Ook de voetballende vrouwen doen het goed: internationale topscorers en winnaars van het EK in 2017!

Vond je dit interessant? Ontdek meer