Fietsregels in Nederland

1.856 keer bekeken

Fietsregels in Nederland

Fietsen wordt al bewust gestimuleerd in Nederland sinds de zeventiger jaren. De meeste automobilisten zijn ook fietsers (wat betekent dat ze fietsers als mensen behandelen) en er gelden strenge regels. Daardoor is de automobilist in alle gevallen aansprakelijk bij een ongeluk tussen auto en fietser. Omdat fietsen zo populair is in Holland en het landschap zich er zo goed toe leent, is de fiets het perfecte vervoermiddel om stad en land te verkennen. Omdat de overheid de fiets als vervoermiddel in de zeventiger jaren wilde stimuleren, werden overal verharde fietspaden en parkeerstations voor fietsen aangelegd. Bovendien gelden er speciale regels voor fietsers.

Lees meer

Fietsen wordt in Nederland al bewust gestimuleerd sinds de zeventiger jaren. De meeste automobilisten zijn ook fietsers (wat betekent dat ze fietsers als mensen behandelen) en er gelden strenge regels. Daardoor is de automobilist in alle gevallen aansprakelijk bij een ongeluk tussen auto en fietser. Omdat fietsen zo populair is in Nederland en het landschap zich er zo goed toe leent, is de fiets het perfecte vervoermiddel om stad en land te verkennen. Omdat de overheid de fiets als vervoermiddel in de zeventiger jaren wilde stimuleren, werden overal verharde fietspaden en parkeerstations voor fietsen aangelegd. Bovendien gelden er speciale regels voor fietsers.

Regels op de weg – de versie voor fietsers

Veel straten zijn voorzien van aparte fietspaden met eigen verkeerslichten en –borden. In drukke gebieden worden fietsers in tunnels en op bruggen gescheiden van het overige verkeer. Dit garandeert de veiligheid en doorstroming (en beperkt het inademen van uitlaatgassen). Op fietspaden en rotondes staan verkeersborden en routeaanwijzingen. Alhoewel er dezelfde verkeersborden op fietspaden en –routes staan als op gewone wegen, is de Nederlandse fietser behoorlijk assertief. Fietsers staan erom bekend dat ze de verkeerssignalen met regelmaat negeren. Dit wordt misschien nog aangemoedigd door de regelgeving, die de fietser altijd gelijk geeft bij een aanrijding tussen auto en fiets. Als je omringd wordt door twee ton metaal, is het ook moeilijk een onbeschermde man op een fiets de schuld te geven!

Snel op pad

De verkeersregels zijn niet moeilijk te begrijpen in Nederland. Als u bereid bent om door te fietsen binnen en buiten de stad, is de fiets een van de beste manieren om het land en zijn bewoners te leren kennen. Vanwege het landschap kunnen zelfs mensen die het niet gewend zijn, zich makkelijk verplaatsen op de fiets. Een fietstoer is bovendien een goede manier om het platteland te verkennen zonder te verdwalen of de mooie steden, zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, op een andere manier te bekijken. In vrijwel elk stadscentrum kunnen fietsen worden gehuurd.