Openbaar vervoer

Door Nederland reizen met de veerboot

In een waterrijk land als Nederland speelt het openbaar vervoer over het water een grote rol. Logisch dus dat u in Nederland met verschillende veerdiensten van A naar B kunt.

  • Lees meer over het gebruik van de veerdiensten in Nederland.
  • Bezoek de molens van Kinderdijk per veerdienst.
  • Ontdek de Waddeneilanden per boot.

Het pontje in Amsterdam

Ook in en rond Amsterdam kunt u gebruik maken van veerponten en watertaxi’s. Zo zijn er verschillende veerdiensten die u vanaf het Centraal Station (achterzijde) over het IJ naar Amsterdam-Noord brengen. Wilt u bijvoorbeeld het EYE Filmmuseum bezoeken, neem dan de pont vanaf het Centraal Station richting Buiksloterweg. De veerpontdiensten in Amsterdam zijn gratis en de vertrektijden vindt u aan de kade op de borden.

Waterbus Rotterdam & Dordrecht

De Waterbus is een snelle vervoersdienst tussen Rotterdam en Dordrecht. Deze is niet gratis; u kunt betalen met een anonieme OV-chipkaart of een wegwerpchipkaart kopen. U mag uw fiets gratis meenemen. Let op, de Waterbus heeft zomers en ’s winters een verschillende dienstregeling dus informeer altijd even naar de actuele vertrektijden.

Watertaxi's

Wilt u zich in Rotterdam op een snelle en bijzondere manier van A naar B stap dan eens in bij de Watertaxi Rotterdam. De Watertaxi Rotterdam heeft zo’n 50 aanlegplaatsen in Rotterdam en omstreken en is niet alleen snel maar zorgt ook voor een spectaculaire ervaring om Rotterdam vanaf de rivier te ervaren. De ritprijzen hangen af van de groepsgrootte en afstanden, informeer van te voren over de mogelijkheden.

Ook in Amsterdam kunt u met de watertaxi snel over de grachten van Amsterdam. Er zijn verschillende opstapplekken door de stad. Het hoofdstation bevindt zich bij het VVV-kantoor op het Stationsplein bij Amsterdam Centraal Station. Hier kunt u eveneens meer informatie krijgen over de dienstregeling en prijzen.

Driehoeksveer naar Kinderdijk

Het Driehoeksveer is een dagelijkse veerverbinding tussen Ridderkerk, Krimpen a/d Lek en Kinderdijk. Het Driehoeksveer is ideaal om de molens van Kinderdijk te bezoeken. U mag bovendien uw fiets of scooter meenemen. Kaartjes kosten € 1,70 voor volwassenen en € 1,10 voor kinderen. Informeer vooraf naar de dienstregeling met de actuele vertrektijden.

De Waddeneilanden 

De Waddeneilanden behoren sinds 2009 tot het Werelderfgoed en bestaan uit de bewoonde eilanden; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Stuk voor stuk eilanden met een bijzonder en eigen karakter die u vanaf het vasteland met de boot kunt bereiken.

  • Texel bereikt u vanaf Den Helder (Noord-Holland), daar vertrekt ieder uur een dubbeldeks veerboot die 20 minuten later het eiland bereikt. U kunt ook uw auto meenemen op de veerboot.
  • Vlieland en Terschelling zijn beide per boot bereikbaar vanaf Harlingen (Friesland). Vanuit Harlingen bent u met de reguliere dienst in 1,5 uur op het eiland met de sneldienst binnen 45 minuten. Reist u naar Terschelling vanuit Harlingen dan duurt de reguliere dienst 2 uur en de sneldienst ongeveer 45 minuten. De afvaarten naar de eilanden zijn dagelijks op verschillende tijden.
  • Ameland bereikt u vanuit Holwerd (Friesland) en de overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Wilt u uw auto meenemen op de overtocht, dan is dat geen probleem, reserveer wel even van te voren telefonisch een plek!
  • Vanuit Lauwersoog (Groningen) vertrekt ongeveer 4 keer per dag de veerboot richting Schiermonnikoog. Lauwersoog is vanuit Groningen of Leeuwarden makkelijk met openbaar vervoer en/of auto te bereiken.

Tip van de redactie

Informeer voor de actuele vertrektijden en de prijzen van de Waddeneilanden veerdiensten bij de lokale VVV-kantoren.

Lees hier hoe u de OV Chipkaart gebruikt in het openbaar vervoer.

Reis onbeperkt met de tram, bus, metro of veerpont in Amsterdam met het Amsterdam Travel Ticket. Inclusief treinreizen vanaf Schiphol Airport naar elk station in Amsterdam.

Openbaar vervoer in Nederland is makkelijk en comfortabel. Reis met de trein, bus, tram, metro of pont naar uw bestemming.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

}">