Foto: © NS
Categorie:Openbaar vervoer

Met de trein door Nederland

Ontdek Nederland per trein en geniet in alle comfort van uw vervoer. Met een goed spoornetwerk en bijna 400 stations reist u makkelijk van A naar B.

  • Ontdek Nederland en reis per trein. Voordelig met het Holland Travel Ticket off peak (€ 39,- per dag)!
  • Lees meer over de voorzieningen op de stations en dienstregeling.
  • Reis met fiets en trein door Nederland.

Goed spoornetwerk

Reizen per trein in Nederland is een comfortabele manier van reizen. Niet alleen ligt er een zeer uitgebreid spoornetwerk, ook zijn de treinen modern en voorzien van alle comfort. Daarnaast is Nederland een relatief klein land waardoor u al binnen een half uur vanuit Amsterdam in Utrecht bent en vanaf Den Haag binnen 50 minuten op Amsterdam centraal staat. En zelfs vanuit Amsterdam centraal bent u in 2 uur in het noorden (Groningen) en het zuiden (Maastricht). Kortom reizen met de trein is een ideale manier om vele mooie plekken van Nederland te ontdekken!

Holland Travel Ticket

Met het Holland Travel Ticket off peak (€ 39,-) kunt u 1 dag onbeperkt reizen in trein, bus, tram en metro in heel Nederland. Hiermee kunt u reizen van maandag t/m vrijdag vóór 6.30 uur en vanaf 09.00 uur. In het weekend de hele dag geldig. Of kies voor het reguliere Holland Travel Ticket, waarmee u voor € 59 kunt reizen in trein, bus, tram en metro op alle dagen en tijden van de week. Goed om te weten Alleen verkrijgbaar bij de NS-kaartautomaat en de NS Tickets & Servicebalie, is niet geldig in de Thalys en alleen met toeslag geldig in Intercity direct en ICE.

Reizen met de trein

Voor uw treinreis in Nederland kunt u gebruiken uit een wegwerpchipkaart of de anonieme OV-chipkaart. De eenmalige wegwerpchipkaart is geschikt voor incidentele reizigers. U koopt uw eenmalige wegwerpchipkaart bij een NS-kaartautomaat of servicebalie. Voor een wegwerpchipkaart betaalt u per reis altijd een extra toeslag van 1 euro. U hoeft geen saldo op de kaart te laden maar u dient wel in- en uit te checken.

Reist u vaker met de trein tijdens uw verblijf in Nederland dan is de aanschaf van een ‘anonieme OV-chipkaart’ de beste mogelijkheid. Deze anonieme OV-chipkaart koopt u bij de NS-kaartautomaten of bij de NS servicebalie. U betaalt eenmalig 7,50 voor de anonieme OV-chipkaart (deze is ook geldig voor bus, tram, metro en pont). Alvorens u gaat reizen dient u de anonieme OV-chipkaart wel op te laden bij een NS-kaartautomaat. Om met de trein te reizen heeft u een saldo van minimaal 20 euro nodig! Voor elke treinreis dient u in te checken en uit te checken bij de OV-chipkaart palen op het station.

1e of 2e klas reizen

Op vrijwel alle NS-treinen kunt u kiezen voor 1e of 2e klas reizen (herkenbaar aan de klasse-aanduiding aan de buiten- en binnenkant van de trein). Koopt u een anonieme OV-chipkaart dan reist u regulier 2e klas. Wilt u meer conform en ruimte dan kunt u 1e klas reizen, hier moet u wel extra betalen. U kunt via een NS-kaartautomaat uw klasse van uw OV-chipkaart wijzigen. Kies op het scherm ‘wijzig klasse’ en kies voor ‘vandaag 1e klas’. Houd uw anonieme OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer, uw klasse is nu tot 4.00 ’s nachts gewijzigd.
Koopt u een eenmalige chipkaart of e-ticket dan kunt u bij aankoop kiezen voor 1e of 2e klas reizen. Voor meer informatie over 1e klas reizen en klassewissel kunt u altijd terecht bij de service- of informatiebalie.  

Stations

Nederland telt zo’n 400 stations in vele soorten en maten. Zo zijn er historische stations als Haarlem, kleine stations als Soestdijk en grote stations als Amsterdam en Utrecht. De voorzieningen per station verschillen. Elk station heeft een NS-kaartautomaat voor uw vervoersbewijs. Op de grote stations vindt u een servicebalie en informatiebalie. U kunt hier terecht voor vragen en advies, en bij een servicebalie kunt u ook uw vervoersbewijs kopen. U vindt op de grote stations ook allerlei winkels waar u wat kunt eten of drinken, een bloemenzaak, boekhandel, parfumerie en diverse kledingwinkels.

Dienstregeling en vertrektijden

Op elk station vindt u gele borden waar u de dienstregeling van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat kunt aflezen waar en hoelaat uw trein vertrekt. Boven de perrons vindt u ook vertrekborden. Daarop staat de tijd van de komende trein en waar deze naartoe gaat. Mocht er iets veranderen dan wordt dit omgeroepen en wijzigt het vertrekbord op het perron. Houdt het vertrekbord dus altijd goed in de gaten!

Nachttreinen

Wilt u na een avondje uit met de trein naar huis, dan kan dat soms met de nachttrein. Deze rijden op verschillende trajecten, na de laatste trein van die dag, tot in de vroege ochtend. Ze rijden meestal een keer per uur en de kaartjes zijn niet duurder dan normaal. Let wel, in de Randstad rijdt de nachttrein elke nacht, maar op andere trajecten vaak alleen in het weekend. Ook zijn er vaak nachttreinen voor uw vervoer richting Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport.

Fiets in de trein

U kunt uw fiets meenemen in de trein. Dat kan buiten de spitsuren (9:00 – 16:30 en na 18:00 uur). U koopt hiervoor een dagkaart-fiets van 6 euro bij een NS-kaartautomaat. De fiets plaatst u in het daarvoor bestemde gedeelte van de trein, dit is te herkennen aan de fietssticker op de zijkant van de trein. Voor meer informatie over reizen met de fiets in de trein kunt u altijd terecht bij de informatie- en servicebalie op het NS-station. 

Tickets

Categorie: Lezen

Holland Travel Ticket

Ontdek het beste wat Nederland te bieden heeft met het openbaar vervoer. Met het Holland Travel Ticket reist u onbeperkt met de trein, tram bus en metro. Bezoek steden, attractieparken en nog veel meer met dit handige ticket.

Ontdek Amsterdam en omgeving met het Amsterdam & Region Travel Ticket. Reis onbeperkt met bus, tram, trein en metro naar prachtige plekken als de Keukenhof, Haarlem en het strand van Bloemendaal of Zandvoort.

Categorie: Lezen

Amsterdam Travel Ticket

Reis onbeperkt met de tram, bus, metro of veerpont in Amsterdam met het Amsterdam Travel Ticket. Inclusief treinreizen vanaf Schiphol Airport naar elk station in Amsterdam.

Bijna alle plaatsen in Nederland zijn te bereiken met het openbaar vervoer. Om daar gebruik van te maken heb je alleen wel een OV-chipkaart nodig. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Vond je dit interessant? Ontdek meer