Foto: © Marcelo Leal - Unsplash
Praktische informatie

Medische informatie

U hoopt dat op vakantie alles en iedereen gezond blijft. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en soms heeft u medische hulp nodig. De medische zorg is in Nederland uitstekend geregeld.

Spoedbehandeling 

Als u directe medische zorg nodig heeft belt u het alarmnummer (politie, brandweer en ambulance) 112. Dit nummer kunt u vanuit een telefooncel gratis bellen. De medische spoedeisende diensten zelf (inclusief vervoer per ambulance) zijn niet gratis en u zal voor alle diensten die aan u verleend zijn een rekening ontvangen. 

Als u in een hotel verblijft en een dokter of tandarts nodig heeft, neem dan contact op met de receptie en zij zullen u dan doorverwijzen naar iemand die aan dat hotel is toegewezen. Als u bij vrienden of familie verblijft wordt u aangeraden hun huis- of tandarts te raadplegen.  

Het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel 

De Nederlandse medische sector is gebaseerd op een doorverwijssysteem waarbij patiënten eerst naar een plaatselijke huisarts dienen te gaan. Medische specialisten nemen doorgaans alleen patiënten aan die door een huisarts aan hen doorverwezen zijn.  

Buitenlands bezoekers worden niet gedekt door het Nederlandse ziekenfonds. Het wordt daarom aangeraden om eerst een inschatting van de kosten op te vragen voordat u gebruik maakt van medische diensten. Daarnaast is het belangrijk dat u de huisarts belt om een afspraak te maken.  

Neem voor meer informatie over het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel contact op met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Nederlandse gezondheidszorg  

De Nederlandse gezondheidszorg is van een hoge kwaliteit en vergelijkbaar met de gezondheidszorg in andere West-Europese landen. Diagnostische laboratoria en specialisten zijn er op alle gebieden. Ziekenhuizen zijn goed uitgerust en er zijn kraamklinieken en vele andere klinieken beschikbaar.   

De meeste medicijnen zijn ter plekke verkrijgbaar. Het kan echter zo zijn dat deze van een ander merk zijn dan de medicijnen die in andere landen gebruikt worden en ook liggen de prijzen doorgaans hoger. Toeristen wordt aangeraden om zoveel medicijnen (en de documentatie hiervan) mee te nemen als zij denken nodig te hebben tijdens hun verblijf in Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

}">