Pinautomaten en fooi - Holland.com
Foto: © Clay Banks - Unsplash
Praktische informatie

Pinautomaten en fooi

Nederland is een van de zeventien Eurolanden. Zeer weinig winkels, restaurants etc., accepteren biljetten van 500 Euro. Daarnaast accepteren kleine winkels en supermarkten ook geen biljetten van 200 of 100 Euro. Als u contant betaalt wordt het bedrag afgerond naar de dichtbijzijnste €0,05. 

Geld meenemen naar Nederland 

U mag een ongelimiteerd bedrag aan geld meenemen naar Nederland. Traveler's cheques worden in het hele land geaccepteerd. 

Pinautomaten 

Als u een buitenlandse bankpas met het Cirrus logo in uw bezit heeft, kunt u geld opnemen bij een pinautomaat. Sommige pinautomaten van ABN AMRO accepteren ook kaarten met het PLUS logo. Controleer uw kaart bij de pinautomaat ook op het EDC, ED en/of Maestro logo. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gebruik maken van credit cards om geld op te nemen bij een pinautomaat. Zelfs in de kleinste dorpjes staan pinautomaten, die meestal 24 uur per dag in werking zijn. 

Openingstijden banken 

De meeste banken en postkantoren zijn van maandag tot vrijdag tussen 09.00u en 17.00u geopend. Alleen grote banken en postkantoren zijn op zaterdag geopend. GWK Travelex is alle dagen van de week geopend. De meeste GWK Travelex vestigingen bevinden zich in de buurt van trein- of busstations. 

Credit cards 

Alle grote credit cards worden op veel plaasten geaccepteerd, maar niet overal. Als u niet zeker weet of uw kaart geaccepteerd zal worden, vraag het dan vooraf. Cash-on-card diensten zijn beschikbaar op sommige plaatsen waar u met American Express, Diners Club, MasterCard en VisaCard kunt betalen. Deze kaarten worden ook geaccepteerd bij alle GWK- en Change Express-kantoren.  

Fooi 

In Nederland zijn alle rekeningen van hotels, restaurants, winkels en taxi's inclusief BTW en servicekosten. Een fooi wordt altijd gewaardeerd, maar is niet verplicht. Het is gebruikelijk om voor taxichauffeurs en obers het bedrag naar boven af te ronden. Bij veel openbare toiletten werkt een toiletjuffrouw die meestal een fooi van €0,50 krijgt.

Bestemmingen & regio's in Nederland

Ontdek de mooiste bestemmingen in Nederland: steden, natuurgebieden, badplaatsen, regio’s en provincies, alle informatie vindt u hier.

Top 5 Nederlandse steden

Vond je dit interessant? Ontdek meer