Foto: © Marianne Bos - Unsplash
Categorie:Praktische informatie

Reizen met een beperking

Nederland biedt veel mogelijkheden voor mensen met een beperking. De oude historische stadskernen maken het niet altijd even gemakkelijk om een bezoek te brengen, echter zijn veel toeristische attracties, hotels en restaurants goed toegankelijk. Lees hier meer informatie en tips voor reizen met een beperking in Nederland.

  • Reizen met een rolstoel per trein en bus is mogelijk.
  • Maak een rondvaart door de Amsterdamse grachten.
  • Huur een aangepaste fiets of strandrolstoel tijdens uw verblijf in Nederland.

Reizen met een beperking in Nederland

Reist u met de trein door Nederland dan zijn er speciale voorzieningen vanuit de NS (Nederlandse Spoorwegen) om uw reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Informeer voor uw reis welke voorzieningen een station heeft. Daarnaast zijn er in de meeste treinen speciale ingangen voor personen met een rolstoel. Ook treft u in de meeste intercity’s een rolstoeltoegankelijk toilet. Bussen zijn in Nederland veelal toegankelijk, meer informatie vindt u o.a. op de website van GVB en Veolia.

Toegankelijke steden en attracties

In iedere stad vindt u bezienswaardigheden, restaurants en hotels waar u terecht kunt. Voor Amsterdam downloadt u de stadsgids met toegankelijke routes en aanvullende informatie. Daarnaast zijn er vele attractieparken als de EftelingMadurodam en Walibi World goed toegankelijk. Het personeel helpt u graag. Ook musea zijn vaak goed toegankelijk. Daarnaast geven zij regelmatig speciale rondleidingen die inspelen op alle zintuigen, zoals geur, tast en gehoor.

Gaat u naar een theater of concertzaal? Informeer dan naar de mogelijkheden. Vaak zijn er speciale ruime plaatsen en kortingen beschikbaar.

Maak ook een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Enkele rederijen hebben een platformlift aan boord. Voor diverse outdoor activiteiten, zoals tokkelen, blokarten en zeilen kijkt u op toegankelijk reizen door Nederland.

Een aangepaste auto huurt u bij Hertz of Bever. Thuiszorg op vakantie kan worden geboekt bij Comfortzorg. Voor leuke B&B’s kijkt u op de website van EelkeDroomt.

Hulpmiddelen

Amsterdam staat bekend om de fietsen en om iedereen een fietstocht te kunnen laten ervaren zijn er ook aangepaste fietsen te huur of begeleidde fietstours te boeken.  Daarnaast kunt u speciale strandrolstoelen huren op verschillende locaties aan de Nederlandse kust. Download de brochure met de adressen.

Meer informatie over de toegankelijk reizen in Nederland leest u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer