Foto: © StayArt media via Shutterstock
Categorie:Praktische informatie

Vakanties en officiële feestdagen

Nederland kent een aantal officiële feestdagen zoals Pasen en Koningsdag. Behalve tijdens officiële vrije dagen vieren Nederlanders op verschillende momenten in het jaar hun vakantie. Lees hier alles over de feestdagen en de vakantieperiodes in Nederland.

Feestdagen

Nederlanders hebben veel officiële en traditionele feestdagen, die ze graag groots vieren. Op 1 januari wordt het nieuwe jaar ingeluid met een frisse duik in ijskoud water tijdens de traditionele 'Nieuwjaarsduik' op het strand van Scheveningen. In februari wordt in veel provincies Carnaval gevierd (zoals Limburg en Noord-Brabant). De traditionele verkleedpartijen en parades zorgen voor veel feestpret. Daarnaast wordt de Amerikaanse traditie van Valentijnsdag ook elk jaar populairder. Met Pasen hebben de Nederlanders een lang weekend vrij. De dag voor Pasen, ‘Goede Vrijdag’, is wel een feestdag maar niet iedereen heeft vrij. Dat is afhankelijk van de branche waarin iemand werkzaam is. Wel zijn alle gemeente- en overheidsinstanties gesloten. Tijdens Pasen is het zoeken naar paaseieren (veelal chocolade-eitjes); een geliefde traditie in Nederland.

In 2013 heeft Willem Alexander zijn moeder prinses Beatrix opgevolgd. Nederland heeft dus nu een koning. Het grootste feest in Nederland heet vanaf nu dus Koningsdag en wordt voortaan op 27 april gevierd, de verjaardag van koning Willem-Alexander!

Voorheen werd door het hele land op 30 april Koninginnedag gevierd waarbij alles en iedereen in het oranje gehuld gaat. Dat is de kleur van de Nederlandse Koninklijke familie, het 'Huis van Oranje'. Op de avond voor Koningsdag is het in vele steden in Nederland al feest. Zo vinden er al live-optredens plaats in de binnensteden en kunt u genieten van de gezelligheid in de vele kroegen die al Oranje kleuren, zoals in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Op 4 mei is de Dodenherdenking. Daarbij worden door het hele land speciale ceremonies gehouden om de burgers en het militaire personeel dat slachtoffer is geworden van oorlogen en militaire vredesmissies te herdenken. Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd met concerten en festivals, zoals het Bevrijdingsconcert in Amsterdam en Bevrijdingspop in Haarlem. Bevrijdingsdag is net als ‘Goede Vrijdag’ wel een nationale feestdag, maar hierbij geldt ook dat niet iedereen vrij is. Het is gebruikelijk dat om de 5 jaar een vrije dag wordt gegeven, maar dat is niet verplicht. Wel zijn er jaarlijks festiviteiten op 5 mei.

Vlaggetjesdag wordt doorgaans in de eerste weken van juni gehouden als de eerste 'nieuwe haring' de vissershaven binnenkomt. Het is de officiële opening van het haringseizoen en trekt vooral in Scheveningen veel bezoekers.

Het zomerreces van de Nederlandse regering eindigt op de derde dinsdag in september. Op die dag, Prinsjesdag, kondigt de vorst tijdens de “Troonrede” de politieke beslissingen en begroting voor het komende jaar aan. Op deze dag rijdt de Koninklijke familie ook door Den Haag in de Gouden Koets, die wordt getrokken door paarden.

Het feest van Sint Nicolaas oftewel Sinterklaas wordt op 5 december gevierd. In Nederland is Sinterklaas aanzienlijk belangrijker dan de ‘kerstman’. Zodra Sinterklaas uit Nederland is ‘verdwenen’, zet men de kerstboom op en staat alles in het teken van kerst. Er zijn verschillende kerstmarkten zoals het beroemde Dickens Festival in Deventer en de grootste kerstmarkt vindt je in Dordrecht. In veel plaatsen zijn er schaatsbaantjes waar je kunt schaatsen. In Nederland viert men 2 dagen Kerst; 1e kerstdag en 2e kerstdag. De kerstdagen worden veelal met familie en vrienden gevierd. In bijna elk huishouden staat met Kerstmis wel een versierde kerstboom. In Nederland wordt het jaar afgesloten met Oudejaarsavond. De oliebollen komen op tafel en om twaalf uur 's nachts wordt er vuurwerk afgestoken.

Officiële feestdagen 2021

Nieuwjaarsdag 1 januari 2021
Goede Vrijdag 2 april 2021
Pasen 4 en 5 april 2021
Koningsdag 27 april 2021
Bevrijdingsdag 5 mei 2021
Hemelvaartsdag 13 mei 2021
Pinksteren 23 en 24 mei 2021
Kerstmis 25 en 26 december 2021

Officiële feestdagen 2022

Nieuwjaarsdag 1 januari 2022
Goede Vrijdag 15 april 2022
Pasen 17 en 18 april 2022
Koningsdag 27 april 2022
Bevrijdingsdag 5 mei 2022
Hemelvaartsdag 26 mei 2022
Pinksteren 5 en 6 juni 2022
Kerstmis 25 en 26 december 2022

Schoolvakanties in Nederland

De vakanties worden in Nederland gespreid, zo hebben niet alle Nederlanders op het hetzelfde moment vakantie. De vakantiespreiding werd ingevoerd om files en drukte in het verkeer tegen te gaan.

Schoolvakanties

Herfstvakantie Noord en Midden 16 oktober - 24 oktober 2021
Zuid 23 oktober - 31 oktober 2021
Kerstvakantie: Heel Nederland 25 december 2021 - 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie: Noord 19 februari - 27 februari 2022
Midden en Zuid 26 februari - 6 maart 2022
Meivakantie: Heel Nederland 30 april - 8 mei 2022
Zomervakantie: Noord 16 juli - 28 augustus 2022
Midden 9 juli - 21 augustus 2022
Zuid 23 juli - 4 september 2022

Vond je dit interessant? Ontdek meer