
Frans Hals
Het Leven van Frans Hals
Hals is in 1583 geboren in Antwerpen, maar verhuisde op driejarige leeftijd naar Nederland. Hij ging in 1603 in de leer bij Carel van Mander. In 1610 trouwde hij met Anneke Harmensdochter en sloot hij zich aan bij het schildersgilde in Haarlem.
Hals schilderde de eerste van zijn beroemde schuttersstukken in 1616 en de laatste in 1639. Hij leerde verschillende studenten en vijf van zijn veertien kinderen het schildersvak, tot hij stierf op de respectabele leeftijd van 84. Hij werd begraven in Haarlem, waar hij bijna zijn hele leven had gewoond.
Het werk van Frans Hals
Frans Hals heeft groepsportretten, individuele portretten en genrestukken geschilderd. Maar hij staat vooral bekend om zijn schuttersstukken. Dit zijn groepsportretten van het schuttersgilde zoals die in die tijd werden gemaakt. Aangewezen worden voor een schuttersstuk werd gezien als grote eer en belangrijke taak. Frans Hals werd tot vijf keer toe aangewezen om zo'n belangrijk werk te maken.
Frans Hals durfde zich te onderscheiden. Zijn schilderijen zijn levensecht, hebben een typische setting en lijken tot leven te komen. Hij wist hoe hij een moment moest vastleggen en het op het doek tot leven kon brengen. Hij was zijn tijd voor: zijn werk had later veel invloed op grote impressionisten uit de 19e eeuw, zoals Monet, Corbet en Manet.
Ook Vincent van Gogh was diep onder de indruk van het werk van Frans Hals. Zo schreef hij zijn broer Theo: “Wat is het een genot zo’n Frans Hals te zien, wat is ’t heel iets anders dan de schilderijen – er zijn er zóó veel – waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken.”
Waar vind je Frans Hals?
Het Mauritshuis en Rijksmuseum hebben naast de werken van andere kunstenaars uit de Gouden Eeuw, ook een aantal stukken van Frans Hals in de collectie. Het Frans Hals Museum in Haarlem bezit 's werelds grootste Frans Hals-collectie. Het museum heeft ook veel werken van tijdgenoten van Frans Hals, waardoor u het werk van Frans Hals kunt vergelijken en leert begrijpen waarom hij zo'n groot schilder was.