© Koen Smilde via I amsterdam Mediabank
Categorie:Hollandse Meesters

Johannes Vermeer

Van boeken tot films en muziek, bijna 350 jaar na zijn dood weten de schilderijen van Johannes Vermeer nog steeds mensen te inspireren. Zijn portretten van jonge vrouwen zijn wereldberoemd. Ontdek zijn werk in het Mauritshuis en het Rijksmuseum.

  • Johannes Vermeer werd in 1632 in Delft geboren, het Vermeer Centrum brengt zijn leven in beeld
  • Tijdens zijn leven maakte hij maar 45 schilderijen. Daarvan zijn er 35 overgebleven.
  • Je ziet zijn bekendste werken bij het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het leven van Johannes Vermeer

Johannes Vermeer is in 1632 geboren in Delft. Hier heeft hij zijn hele leven gewoond en gewerkt. Het is niet duidelijk wie Vermeer heeft leren schilderen. Wat we wel weten is dat hij veel vrienden had die schilderden, maar geen van hun stijlen kwamen bij die van Vermeer in de buurt.  

Hoewel Vermeer een kunsthandelaar was zoals zijn vader, zag hij zichzelf meer als schilder. Hij werkte alleen in opdracht en produceerde niet meer dan twee of drie werken per jaar. Dit was net genoeg om zijn vrouw en elf kinderen te onderhouden. Hij overleed plotseling in 1675. 

Het werk van Johannes Vermeer

Oil Painting of The Milkmaid by Johannes Vermeer from 1658 in the famous Rijksmuseum

Johannes Vermeer heeft in zijn leven slechts 45 schilderijen gemaakt, waarvan er nu nog 35 bestaan. Dit maakt Vermeer waarschijnlijk tot de beroemdste kunstenaar in de kunstgeschiedenis met maar zo’n klein oeuvre.  

Het werk van Vermeer werd tijdens zijn leven ernstig onderschat. Nadat de Franse criticus Théophile Thoré-Bürger in 1866 een monografie over Vermeer schreef, kreeg zijn werk plotseling veel waardering. Er was in die tijd zo weinig bekend over Vermeer dat Bürger hem de bijnaam de 'sfinx van Delft' gaf. Tegenwoordig is het werk van Johannes Vermeer van onschatbare waarde. 'Het meisje met de parel' staat ook wel bekend als Mona Lisa van het Noorden en heeft zelfs filmmakers in Hollywood geïnspireerd.  

Typisch in het werk van Vermeer is zijn gebruik van de kleuren blauw en geel. Hij staat ook bekend als de meester van het Hollandse licht. Er wordt verondersteld dat de kleur van de Nederlandse lucht is veranderd na het inpolderen van land, omdat de moerassen en meren waren verdwenen en het licht niet langer in de lucht werd gereflecteerd. Het mythische Hollandse licht is daarom alleen te zien in oude schilderijen. 

Waar vind je Johannes Vermeer?

Een bezoek aan het Vermeer Centrum in Delft is de beste manier om meer te weten te komen over Vermeer, zijn mentor en de verhalen achter zijn werk. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft meerdere werken, waaronder het bekende 'melkmeisje' in de collectie. Zijn beroemde schilderij 'Het meisje met de parel' is te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Delft Vermeer Centrum interpretation Girl with a Pearl Earring
Categorie: Lezen

Vermeer Centrum Delft

Maak kennis met de meester van het licht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hollandse Meesters - Ontmoet de beste Nederlandse schilders

Van Rembrandt van Rijn tot Rem Koolhaas. Maak kennis met de Hollandse Meesters, de oude én moderne.

Lees meer