Visitors view painting De Nachtwacht by Dutch painter Rembrandt van Rijn
© Koen Smilde via I amsterdam
Categorie:Hollandse Meesters

Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn, een van de belangrijkste Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw produceerde zijn beste werk in zijn latere leven. Ontdek meer over zijn geschiedenis, zijn talenten en zijn beroemde werken.

  • Ontdek meer over het leven en werk van Rembrandt van Rijn.
  • Lees over zijn unieke kwaliteiten als kunstenaar en als leermeester.
  • Weet waar zijn beroemdste werken hangen en bezoek de tentoonstellingen.

Rembrandt van Rijn (1606-1669), wellicht de beroemdste Nederlandse kunstenaar, werd geboren in Leiden, als zoon van een rijke molenaar. Op zijn achtiende vertrok hij naar Amsterdam om te werken voor Pieter Lastman, een populaire schilder. Zes maanden later keerde hij terug om zijn eigen werkplaats te openen in Leiden.

In Leiden nam hij zijn eerste leerlingen aan, onder wie Gerrit Dou, en groeide zijn populariteit snel. In 1631 besloot hij terug te gaan naar de bloeiende stad Amsterdam waar hij zijn eerste grote opdrachten kreeg, bijvoorbeeld van Nicolaes Tulp, voor wie hij een beroemd werk maakte. Drie jaar later trouwde hij met Saskia van Uylenburch.

Hoewel hij een zeer getalenteerd en gewaardeerd kunstenaar was, leefde Rembrandt zijn laatste jaren in trieste omstandigheden. Zijn geliefde Saskia overleed en de vele schulden die Rembrandt had dwongen hem ertoe zijn huis en bezittingen te verkopen. Enkele jaren later overleed ook zijn minnares Hendrickje Stoffels en zijn zoon Titus. Uiteindelijk stierf Rembrandt berooid in 1669.

Het werk van Rembrandt van Rijn

Rembrandt wordt vooral geprezen voor de manier waarop hij schaduwen en licht (de zogeheten clair-obscurtechniek) gebruikte om gebeurtenissen en figuren in zijn schilderijen naar voren te brengen. Deze stijl gaf zijn schilderijen iets dramatisch en dynamisch. Hij durfde ook creatief te zijn. 

Zijn beroemdste werk De Nachtwacht is een levendige compositie die zichzelf duidelijk onderscheidt van andere belangrijke groepsportretten. Rembrandt heeft in zijn leven vermoedelijk 300 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen gemaakt. Beroemde leerlingen van Rembrandt waren Gerard Dou, Ferdinand Bol en Govert Flinck. 

Vond je dit interessant? Ontdek meer