Visitors view painting Girl with a Pearl Earring part of the Mauritshuis collection
© Ivo Hoektra via Mauritshuis Den Haag
Categorie:Hollandse Meesters

Bekijk het ‘Meisje met de Parel’

De 'Mona Lisa van de Lage Landen', zoals het 'Meisje met de Parel' genoemd is één van de beroemdste schilderijen van Nederland. Bekijk dit meesterwerk van Johannes Vermeer met je eigen ogen in het Mauritshuis in Den Haag.

  • 1 euro was de oorspronkelijke verkoopprijs van ‘Meisje met de Parel’.
  • Ontdek waarom Vermeer ook wel ‘meester van het licht’ wordt genoemd.
  • Sta oog in oog met de 'Mona Lisa van de Lage Landen'.

Het ‘Meisje met de Parel’, vandaag de dag wellicht één van de duurste en zeker één van de beroemdste schilderijen ter wereld, werd in 1881 verkocht voor ongeveer 1 euro. Op een veiling in Den Haag waar het werd aangeboden, wist niemand dat het een Vermeer was en werd het gekocht door een kunstkenner, de heer Des Tombe.

Pas na een restauratie kwam de signatuur te voorschijn en bleek het om een echte Vermeer te gaan, geschilderd rond 1665. Na zijn overlijden had Des Tombe in een geheim testament twaalf schilderijen, waaronder ‘Meisje met de Parel’ geschonken aan het Mauritshuis.   

Wie is het ‘Meisje met de Parel’ eigenlijk?

Dat zal voor altijd een mysterie blijven… Want het schilderij is geen portret, maar een zogenaamde ‘tronie’; een fantasiekop die een bepaald karakter uitbeeldt. En hoewel niemand de vele ‘tronies’ van Vermeer ooit heeft kunnen identificeren, gaat er een gerucht dat zijn dochter Maria, die destijds twaalf, dertien jaar oud was, het mogelijke model is geweest. Maar niemand weet het zeker.

Meester van het licht

De glimlichtjes op haar lippen, de glanzende parel die bestaat uit slecht twee verfstreken, Vermeer kon in zijn schilderijen toveren met licht. Zo liet Vermeer het licht uit verschillende hoeken komen en kon hij als geen ander zijn werken tot leven laten komen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer