Veelgestelde vragen

Op deze website geven we zoveel mogelijk informatie over Nederland. We geven bijvoorbeeld informatie over steden, regio's, bezienswaardigheden, activiteiten en accommodaties. U heeft misschien niet kunnen vinden wat u zocht. In deze veelgestelde vragen hebben we de meest gestelde vragen - en antwoorden - over Nederland verzameld..

Een vakantie in Holland is een uitstekend idee! Op onze site kunt u veel inspiratie opdoen. U vindt hier informatie over steden die u kunt bezoeken, accommodaties waar u kunt verblijven en dingen te doen in Nederland.

Lees meer

Nederland kent diverse dorpen en steden. Kijk voor een overzicht op onze pagina's over bestemmingen in Nederland.

Lees meer

Hotels in Holland zijn er in alle prijsklasses. Bekijk onze hotelsuggesties.

Lees meer

Slapen op het strand in Nederland is verboden. Er zijn diverse accommodaties op of aan het strand waar u kunt overnachten.

Lees meer

Nee, wij hebben geen brochures. Op onze site vindt u alle informatie en inspiratie voor een bezoek aan Nederland.

Lees meer

Nederland kent een aantal kaasmarkten. Kaasmarkten worden meestal in het voorjaar en de zomer gehouden op bepaalde dagen. U vindt een kaasmarkt in Gouda, Alkmaar, Edam, Woerden en Hoorn.

Lees meer

U kunt van alles doen in Nederland. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Bekijk hier onze suggesties voor uw bezoek aan Nederland.

Lees meer

Vakantie in Nederland is genieten van kilometers kust, natuur en historische steden zoals Haarlem, Den Haag en Utrecht. Schaatsen in de winter, tulpen in de lente, zwemmen in de zomer en cultuur snuiven in de herfst. Nederland heeft de hoogste museumdichtheid ter wereld! Ontdek Nederland!

Lees meer

In Nederland vind u een grote variëteit aan musea. Van de oude meesters uit de Gouden eeuw tot moderne kunst. Bijzondere collecties in karakteristieke panden.

De Nachtwacht vindt u in het Rijksmuseum.

Lees meer

Meer over het concertgebouw en haar programmering leest u hier.

Lees meer

Op de Liberation Route kunt u op diverse plaatsen meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Holland is een gedeelte van Nederland, maar wordt ook wel gebruikt als synoniem voor Nederland. U leest hier meer over Holland vs Nederland.

Lees meer

Het standaard voltage in Nederland is 230V.

Nederland is een constitutionele monarchie en dat betekent dat Nederland een premier heeft. Het staatshoofd is Koning Willem-Alexander.

Lees meer

In sommige gemeenten vindt u nog klederdracht maar dit is meer folklore dan dagelijkse traditie. In Volendam kunt u zich laten fotograferen in klederdracht.

Lees meer

Nederland kent diverse culinaire verrassingen en is uniek in zijn soort. De basis zijn verse en regionale producten welke door eigenzinnige chefst tot ware creaties op uw bord worden getoverd. Lees meer over de Nederlandse keuken.

Lees meer

Nederland heeft een tolerant drugsbeleid. Alle drugs zijn verboden, maar er is een gedoogbeleid dat het roken van cannabis onder strikte voorwaarden toelaat.

Lees meer

AMS zijn de letters om de luchthaven Schiphol aan te duiden.

Lees meer

Vóór de uitgang van Schiphol Plaza, vindt u de taxistandplaats. Let op! Neem alleen een taxi op de officiële taxistandplaats en maak geen gebruik van taxi's die u ongevraagd worden aangeboden. Lees meer over taxi's in Nederland.

Lees meer

Op Schiphol en de omgeving van Schiphol zijn diverse hotels te vinden.

Lees meer

U kunt met de taxi of openbaar vervoer vanaf Schiphol naar Amsterdam reizen.

Lees meer

Schiphol is de luchthaven van Amsterdam. Op de site en in de app van Schiphol vindt u de plattegrond van de luchthaven.

Lees meer

Volgens de Time Higher Education World University Rankings in 2017 staan deze Nederlandse hogescholen/universiteiten op de lijst:

1. Delft University of Technology

2. University of Amsterdam

3. Wageningen University

4. Erasmus University Rotterdam

5. Leiden University

6. University of Groningen

7. Utrecht University

8. Maastricht University

9. Radboud University Nijmegen

10. University of Twente

Om een kamer of woning in Nederland te vinden, is zoeken op internet de beste optie. Er zijn talloze websites en apps die hiervoor ontworpen zijn. www.kamernet.nl is een website/app die naast Nederlands, ook op Engels zoekt. Let wel: voor Kamernet dient wel een account aangemaakt te worden, hier komen kosten bij kijken. De website www.erasmusu.com verzamelt kamers en biedt ze vervolgens in een duidelijk overzicht aan voor buitenlandse studenten.

Lukt het niet om een kamer te vinden? Er zijn in veel steden studentenhotels te vinden. Deze hebben mooie, ingerichte kamers en goede service voor een internationale student.

Er zijn veel verschillende hogescholen/universiteiten die Engelstalige studies aanbieden. Een lijstje van voorbeelden:

1. University of Groningen

2. Delft University of Technology

3. Stenden University of Applied Sciences

4. Leiden University

5. Maastricht University

6. Royal Academy of Art

7. VU University Amsterdam

8. University of Twente

9. Hanze University of Applied Sciences

10. Zuyd University of Applied Sciences

11. Tilburg University

12. University of Amsterdam

13 . Erasmus University Rotterdam

14. Radboud University Nijmegen

15. HAN University of Applied Sciences

Als u uit landengroep II, III of IV* komt en u verblijft langer dan 3 maanden in Nederland, dan heeft u een MVV-visum (type D - tijdelijke verblijfsvergunning) nodig om te kunnen studeren in Nederland. Komt u uit landengroep IA*, dan heeft u geen visum of verblijfsvergunning nodig, maar, indien nodig, kunt u een 'bewijs van rechtmatig verblijf' aanvragen. Blijft u korter dan 3 maanden, dan heeft u een Visum Kort Verblijf nodig. De hogeschool/universiteit in kwestie vraagt het MVV-visum of Visum Kort Verblijf aan, dit kunt u niet zelf doen. Blijft u langer dan 3 maanden en bent u eenmaal in Nederland, dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Ook dit regelt de hogeschool/universiteit. Een verblijfsvergunning is geldig voor de duur van de studie + 3 maanden extra. Elk jaar moet de student minimaal 50% van diens studiepunten behalen, anders vervalt de verblijfsvergunning. Het aanvragen van een visum kan een aantal weken duren, dus vraag dit op tijd aan bij de hogeschool/universiteit. Als er iets verandert aan de reden van uw verblijf of de duur van uw verblijf, moet u dit laten veranderen via de hogeschool/universiteit. De hulp vanuit de hogeschool/universiteit voor het aanvragen van uw visum/verblijfsvergunning is gratis, echter worden de kosten van de visum/verblijfsvergunning wel aan u doorberekend. * Landengroep I: Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk Landengroep II: Australië, Canada, Japan, Monaco, Nieuw Zeeland, Zuid Korea, Verenigde Staten, Vaticaanstad Landengroep IA: Kroatië Landengroep III: Albanië, Andorra, Antigua en Barbuda, Argentinië, Bosnië, Brazilië, Brunei, Chili, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Israël, Macedonië, Maleisië, Mauritius, Mexico, Moldavië, Montenegro, Nicaragua, Panama, Paraguay, San Marino, Servië, Singapore, Taiwan, Uruguay, Venezuela Landengroep IV: Alle andere landen

Als u langer dan 4 maanden verblijft in Nederland, moet u zicht inschrijven bij de gemeente als een nieuwe inwoner. De voorwaarden en regels die hier aan verbonden zijn, verschillen per gemeente. Het is handig om contact op te nemen met de hogeschool/universiteit waar u studeert of de gemeente. Zij weten hoe de inschrijfprocedure verloopt en welke documenten nodig zijn (paspoort, huurcontract). Na uw inschrijving ontvangt u een burgerservicenummer (BSN). Dit persoonlijk nummer heeft u nodig voor bepaalde zaken. Het inschrijven bij een gemeente is kosteloos. Zodra u verhuist binnen Nederland, moet dit ook aangeven woprden bij de gemeente.

Als u in Nederland wilt werken, is een Nederlandse zorgverzekering verplicht. Komt u uit een van deze landen: Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Duitsland, Hongarije, Finland, France, Griekenland, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, dan heeft u geen tewerkstellingsvergunning nodig en zijn er geen restricties voor het aantal uren. Komt u uit een ander land, dan is een tewerkstellingsvergunning nodig. Dit is gratis om aan te vragen. Met een tewerkstellingsvergunning bent u gelimiteerd aan een aantal uren dat u mag werken. Om te kunnen werken in Nederland, heeft u een Burger Service Nummer (BSN) nodig. Dit nummer krijgt u automatisch als u bent ingeschreven bij een gemeente.

Bij veel van onze artikelen vindt u een kaartje van de omgeving. Deze kunt u uitprinten en meenemen op uw reis. Wij hebben geen kaarten beschikbaar. Gedetailleerde kaarten van Nederland vindt u bijvoorbeeld bij benzinestations, boekhandels of bij de plaatselijke VVV. Indien u beschikt over een smartphone, zijn er diverse apps die van pas kunnen komen.

Nee, wij hebben geen kaarten. Op deze site vindt u bij alle bezienswaardigheden een kaartje met het adres en de locatie.

Lees meer

Schiphol is de luchthaven van Amsterdam. Op de site en in de app van Schiphol vindt u de plattegrond van de luchthaven.

Lees meer

In Amsterdam wonen ruim achthonderdduizend mensen met 180 nationaliteiten.

Lees meer

Nee, Amsterdam is geen land. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland.

Lees meer

De luchthaven ligt vlakbij Amsterdam. Afhankelijk van waar u moet zijn, brengt een taxi of bus u in 20-30 minuten naar de stad. Een uitstekend alternatief is de trein. Deze rijdt regelmatig en u staat in 15 minuten op Amsterdam Centraal Station. Een Amsterdam & Region Travel Ticket koopt u eenvoudig online.

Lees meer

Amsterdam heeft met Schiphol een groot vliegveld naast de deur. U kunt ook vliegen op Rotterdam- The Haque airport of Eindhoven Airport en vanaf hier Nederland ontdekken.

In Amsterdam vindt u een breed aanbod van bijzondere hotels. Bekijk hier ons aanbod van hotels in Amsterdam.

Lees meer

Bezoek deze wereldberoemde 17e eeuwse stad. Bekijk de historische gebouwen, bezoek een museum een maak een rondvaart door de grachten van Amsterdam.

Lees meer

Amsterdam kent vele bezienswaardigheden. Bekijk de grachten met de 17e eeuwse huizen, bezoek een museum of ontdek een van de knusse buurten van Amsterdam.

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland.

Lees meer

Amsterdam kent vele musea en bezienswaardigheden. Laat u inspireren op onze site.

Lees meer

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland.

Lees meer

In Amsterdam kunt u veelal langs de straat of in openbare parkeergarages parkeren. In sommige gebieden is parkeren alleen voor vergunninghouders. Parkeren in de binnenstad is prijzig. Als u van plan bent langere tijd in de stad door te brengen is het aan te raden gebruik te maken van een P&R (parkeren en reizen) -garage of het openbaar vervoer. Meer over parkeren in Amsterdam.

Lees meer

In Nederland kennen wij de volgende nationale feestdagen:

1 januari - Nieuwjaarsdag.

De maandag na pasen is het tweede paasdag.

Elke 27e april is Koningsdag.

Hemelvaartsdag

De maandag na Pinkster is het tweede pinksterdag.

Kerst vieren we op 25 en 26 december.

Lees meer

Op 27 april viert Nederland de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Het hele land hult zich in oranje een gaat feesten op een van de vrijmarkten, kermissen of grote evenementen die door het hele land georganiseerd worden.

Lees meer

In Nederland wordt Nederlands gesproken. Het Nederlands kent diverse dialecten. In Friesland wordt ook Fries gesproken. Fries is de enige écht erkende tweede taal in Nederland.

Lees meer

VVV Kantoren zijn lokale of regionale informatiekantoren. Hier vindt u kaarten, plattegronden, toegangstickets en stadswandelingen.

Lees meer

Nederland bevind zich in GMT + 1. In de zomer kent Nederland een zomertijd.

Indien u met eigen vervoer komt, is het geen enkel probleem om uw huisdier mee te nemen op vakantie in Nederland. Komt u met het vliegtuig? Informeer dan bij uw luchtvaartmaatschappij.

Lees meer

Doet u altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Neem daarna contact op met uw ambassade of consulaat.

Als u als toerist voor een kortere periode in Nederland verblijft, kunt u met uw buitenlandse rijbewijs terecht. Let er wel op dat de categorieen overeenkomen met het verdrag van Wenen (A,B,C, D en E) Indien deze niet overeenkomen, schaf dan een internationaal rijbewijs aan.

In bijna elke stad of dorp met grachten of aan het water kunt u een boot huren. Van kleine roeiboten en electrische sloepen tot een zeilboot voor een meerdaagse vakantie.

Lees meer

U heeft een vaarbewijs nodig als uw boot sneller kan dan 20 km/u of langer is dan 15 meter.

Tulpen en andere bloemen bloeien vooral in het voorjaar. Als u de bloemen in bloei wilt zien staan, is maart tot en met mei de beste tijd om Nederland te bezoeken. Ook het mooiste lentepark ter wereld, de Keukenhof, is dan geopend.

Lees meer

Er zijn diverse bloemencorso's in Nederland. U kunt naar het bloemencorso in de bollenstreek, naar Lichtenvoorde of Zundert. Deze vinden op verschillende data plaats.

Lees meer

Tulpen en andere bloemen bloeien vooral in het voorjaar. Als u de bloemen in bloei wilt zien staan, is maart tot en met mei de beste tijd om Nederland te bezoeken. Ook het mooiste lentepark ter wereld, de Keukenhof, is dan geopend.

Lees meer

De Keukenhof is geopend van eind maart tot half mei. Dat is de periode dat de bloemen in bloei staan.

Lees meer

De Elfstedentocht kan alleen georganiseerd worden als het langere tijd flink gevroren heeft. Op het hele traject van 200 kilometer is minimaal 15 centimeter ijs nodig.

Lees meer

Tulpenvelden vindt u in de bollenstreek rond de Keukenhof, in de Noordoostpolder en in de kop van Noord-Holland.

Lees meer

Intercity Brussel brengt u in iets minder dan 3 uur direct met de trein naar Amsterdam. Er zijn ook andere mogelijkheden met overstap.

Lees meer

Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld in Nederland. Met de trein, bus en tram kunt u op bijna elke plek komen.

Lees meer

Vanaf Schiphol Airport heeft u uitstekende verbindingen met andere steden in Nederland.

Lees meer

Op de meeste wegen in Nederland betaalt u geen tol.

Een OV chipkaart koopt u op de stations of bij een tabakzaak. U kunt van te voren een Holland Travel Ticket of Amsterdam Region Ticket online aanschaffen.

Lees meer

Direct onder Amsterdam Airport Schiphol ligt het NS station met treinverbindingen naar veel plaatsen in heel Nederland. Met de trein bent u in 15 minuten op Amsterdam Centraal.

Lees meer

Het weer in Nederland is afhankelijk van de seizoenen. Over het algemeen is het weer gematigd. Lees meer over het weer in Nederland.

Lees meer

Nederland kent een gematigd zeeklimaat. 's Winters niet te koud, 's zomers niet te warm. Meer over het weer in Nederland.

Lees meer

Schaatsen op natuurijs kan alleen in de winter, als het een aantal dagen flink heeft gevroren. Schaatsen op een kunstijsbaan is in diverse steden mogelijk in de winter.

Lees meer